Førstehjælp: 20 forslag der skal redde dansk eksport

Massive tab. 

En stigende andel af beskæftigelsen og væksten i Danmark kommer fra eksport, men det begynder desværre at tynde ud i ordrebøgerne.

I de kommende kvartaler vil danske eksportvirksomheder se effekten af flere måneders nedlukning – ikke bare i Danmark, men også på en lang række markeder i udlandet, skriver Dansk Industri.

Annonce

Danmark er en lille og åben økonomi, som er dybt afhængig af eksport, der er den vigtigste drivkraft for den økonomiske vækst i Danmark. Coronakrisen har lukket for adgangen til den globale markedsplads, efterspørgslen falder dramatisk, og mange eksportvirksomheders livsgrundlag er truet. Den udvikling skal vi være på forkant med, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri.

I 2020 regner otte ud af ti eksportvirksomheder med massive tab, der kommer til at tage flere år at indhente.

De nyligt fremlagte eskportforslag fra Dansk Industri skal hjælpe både nu og på længere sigt, så danske virksomheder også har fodfæste efter krisen.

Mere end en tredjedel af eksportvirksomhederne forventer først at være tilbage til normal eksportomsætning i 2022 eller senere. Det er en dyster prognose, der kun bliver værre så længe grænsebommene er nede, og flyene er parkeret på jorden. Danmark har fået kontrol over coronavirusset hurtigere end i mange andre lande, og det forspring skal vi bruge til at fremme dansk eksport, siger Lars Sandahl Sørensen.


En fremtidssikring af samfundet

At genskabe eksporten til virksomhedernes eksisterende markeder, at introducere nye varer og tjenester samt styrke konkurrenceevnen...

Det er dét, som de danske eksportvirksomheder er mest fokuseret på, ifølge en ny rundspørge i DI’s virksomhedspanel.

Lars Sandahl understreger, at der er behov for nye tiltag, hvis danske virksomheder skal fastholde deres styrkeposition.

Det indre marked er EU’s helt store vækstmotor, og vi skal hurtigst muligt have genoprettet økonomien på vores største og vigtigste nærmarked. Vi skal fremtidssikre vores samfund og økonomi, og det er derfor helt afgørende, at vi kommer tilbage på det grønne vækstspor i EU, så vi ikke styrer ind i en klimakrise efter coronakrisen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Annonce

Læs mere om DI's eksportforslag her.