2019: Et fremgangsår – men med stærke udfordringer

"Det udfordrer virksomheder, der gerne vil udvikle sig og vokse".

Annonce

Året 2019 har fået en nervøs start, og mange danske virksomheder går rundt med dybe rynker i panden.

Virksomhederne forventer heldigvis fortsat fremgang, men udviklingen bliver nu truet af både modvind på eksportmarkederne og problemer med at rekruttere de rette folk.

Det viser en ny rundspørge til 489 af DI’s medlemsvirksomheder, der tilsammen beskæftiger omkring 80.000 medarbejdere.

Kernebekymringen i den store rundspørge er manglen på kvalificerede medarbejdere, hvilket hele 27 procent af de adspurgte virksomheder er bange for vil skabe massive vækstbarrierer.

Annonce

Direktør i DI, Kent Damsgaard, kan nikke genkendende til de bekymringer, som virksomhederne bærer rundt på:

- Beskæftigelsen er rekordhøj og i mange brancher er der nærmest ingen ledige. Det er i sig selv rigtigt positivt, men det er klart, at det udfordrer virksomheder, der gerne vil udvikle sig og vokse. Derfor er det også så vigtigt, at der bliver tænkt målrettet i, hvordan vi kan hjælpe virksomhederne med at få de rette medarbejdere,.

Endnu en medvirkende faktor til usikre forhold og svigtende afsætningsmuligheder, er udviklingen på det globale handelsmarked. Der er nemlig både nedgang at spore hos Kina og USA.

- Både fra Kina og USA er der tegn på en nedgang i væksten. Og i Europa kan et kaotisk Brexit give voldsomme problemer, så der er nok at bekymre sig om. Derfor er det også helt afgørende, at der værnes om de danske virksomheders konkurrenceevne. Skal de klare sig i mindre gode tider på de internationale markeder, så skal de ikke alene levere kvalitet og nye løsninger, de skal også være konkurrencedygtige på omkostningssiden, siger Kent Damsgaard til DI.

Det er faktisk hver femte virksomhed, og herunder i særdeleshed eksportvirksomhederne, der ser omkostninger som den største vækstbarriere.

Men - på trods af at de danske virksomheder føler sig udfordret, er forventningerne til omsætningen i det kommende år de samme som sidste år.

- Danske virksomheder og deres medarbejdere er meget omstillingsparate. Og den egenskab får vi ekstra meget brug for i det kommende år med stor usikkerhed om den globale økonomi, siger Kent Damsgaard afslutningsvis til DI.

Kilde: DI