Ny undersøgelse: 72 procent har sendt deres medarbejdere hjem

I en ny medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv spirer de første indikationer på, hvor hårdt covid-19 rammer danske virksomheder.

Hele 72 procent af virksomhederne har sendt deres medarbejdere hjem.

Annonce

Det er et voldsomt højt tal, men desværre ikke overraskende. Det bekræfter, at den nedlunkning af samfundet, som vi er i gang med rammer virksomhederne hårdt. Vi har allerede lavet en trepartsaftale om lønkompensation, og regeringen og Folketingets partier har vedtaget en række hjælpepakker og nu skal de have lov at virke, og så kan vi justere og lave nye ordninger, hvis det bliver nødvendigt, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

I undersøgelsen fremgår det endvidere, at 17 procent af Dansk Erhvervs medlemmer har sendt medarbejdere hjem med løn ved brug af lønkompensationsordningen - 43 procent forventer at bruge lønkompensationsordningen fremadrettet.

Det er i særdeleshed brancher som: restauration, hotel, turisme og underholdning, der forventer at benytte sig af ordningen.

Det er meget positivt, at de brancher, som er hårdest ramt i første omgang, kan og vil benytte trepartsaftalen. Det betyder, at vi har lavet en aftale, som sikrer medarbejderne indkomst og tilknytning til virksomhederne, indtil tingene er mere normale. Mange virksomheder er underdrejet nu og har nærmest ingen omsætning, men de er samtidig dybt afhængige af deres medarbejdere, når de skal i gang igen, og her hjælper lønkompensationen.

Nogle virksomheder har også sendt medarbejdere hjem for at afvikle ferie og afspadsering eller sendt dem hjem med løn.


 Spreder sig til andre brancher

Lige nu er det, som allerede nævnt, særligt oplevelsesvirksomheder, der bliver hårdest ramt. Men krisen kommer til at udvikle sig til andre brancher, mener Brian Mikkelsen:

Det er naturligt, at restauranter og hoteller i første omgang bliver ramt, men jeg tror desværre også, at vi vil se krisen sprede sig hurtigt til andre brancher. Det er også derfor jeg hele tiden siger, at vi skal være klar til at gøre mere, hvis det bliver nødvendigt. For kort tid siden talte vi om en blød opbremsning i dansk økonomi, den er nu blevet meget hård, og vi skal gøre alt for at sikre, at dansk erhvervsliv kommer ud på den anden side med så få skrammer som muligt.

I øjeblikket har Dansk Erhverv omkring 15.000 medlemmer. Undersøgelsen er sendt ud til 6.800 virksomheder fordelt på alle brancher, hvoraf 1091 har indgivet svar.

Annonce