Amazon-effekten: Verdens mest værdifulde virksomhed står på spring

796 milliader dollar.

Annonce

Der har længe verseret rygter om den amerikanske markedsplads Amazons mulige etablering i de skandinaviske lande.

..Og det seneste årti har giganten også ædt sig ind på store dele af det europæiske marked inden for e-handel.

Amazon står nu som det mest værdifulde selskab i verden, efter en kursstigning på 3,4 procent. Det svarer til en nuværende markedsværdi på hele 796 milliarder dollar (fem billioner kroner).

I Danmark står Amazon for ganske få procent af internethandlen, men i Tyskland har den store markedsplads erhvervet sig mere end 40 procent.

Annonce

Niels Ralund, administrerende direktør i Foreningen for Dansk Internethandel, udtrykker sin bekymring til DR.dk:

- Amazon har en langt mere indgribende påvirkning på mange flere ting, end vi aner. Det er en virksomhed, verden ikke har set mage til før, og deres uhyggelige størrelse gør, at de kan forandre landskabet i de lande, de indtager. Det kan både blive ødelæggende for mange af de mindre butikker og onlineforretninger, men det kan altså også ændre hele den måde, vi handler på i dag.

Men at Amazon ikke allerede er at finde på det danske domæne, overrasker fx professor i økonomi ved Aarhus Universitet og medlem af regeringens Disruptionråd, Philipp Schrøder.

Han er umiddelbart ikke bekymret for Amazons mulige indtog på de det skandinaviske marked.

- Når der kommer en ny spiller ind, vil det naturligt presse nogle af de små spillere ud. Det er den darwinisme, der foregår i markedsøkonomi, men den er sund for konkurrencen, og det kan give et samlet produktivitetsløft, der gavner markedsøkonomien i Danmark, siger han til DR.dk.

Uanset udfaldet, er der dog stort fokus på, at politikerne skal gøre deres for at sikre en fair konkurrence.

- Dataophobningen og Amazons analyser af købsadfærd er selvfølgelig en bekymring. Det giver dem uden tvivl markedsmagt, som de ikke må misbruge. Politikerne skal sikre, at Amazon følger de lokale betingelser, så der stadig er fair konkurrence, mener Philipp Schrøder.

Kilde: DR.dk