Amazon Go kommer et skridt nærmere Danmark

Amazon åbner sin første kasseløse butik i Europa

Ifølge den britiske avis The Telegraph har Amazon planer om at åbne en Amazon Go flagship store i London, tæt på det populære shoppingområde Oxford Circus. Butikken bliver den første af sin slags uden for USA.

Annonce

Tilbage i januar åbnede Amazon sin første Amazon Go butik i Seattle. På trods af butikkens beskedne størrelse – knap 170 kvadratmeter – skal det tekniske udstyr alene have kostet omkring 1 million dollars.

I de seneste måneder har Amazon åbnet yderligere seks Amazon Go butikker – to i Seattle, tre i Chicago og én i San Francisco, og virksomheden har planer om at åbne hele 3000 butikker i USA inden udgangen af 2021.

LÆS OGSÅ: Online markedspladser – Trussel eller mulighed?

Sådan fungerer Amazon Go

Når man går ind i en Amazon Go butik, tjekker man ind via en app. På vej rundt i butikken tager man de varer, man skal bruge, og lægger dem i sin taske, indkøbspose eller lomme. Imens registrerer hundredvis af kameraer, vægtfølere og andre sensorer, hvad man tager – og hvad man lægger tilbage, hvis man ombestemmer sig.

Når man er færdig med at handle, kan man uden videre forlade butikken. Data fra kameraer og vægtfølere og andre sensorer bliver nu behandlet ved hjælp af sensor fusion, som i det væsentlige er en sammenlægning af data fra de enkelte sensorer.

Kombineret med computer vision – en gren af kunstig intelligens, som kan give computere en visuel forståelse af omgivelserne – giver det Amazons system mulighed for at afgøre, om en person f.eks. har taget en vare eller lagt den tilbage på hylden.

Sidst, men ikke mindst, bruger systemet deep learning, som er en slags maskinlæring, der gør det muligt for computere at lære ved løbende at indsamle og analysere data som f.eks. højde, vægt og købshistorik.

Hvis lagerstyringssystemet f.eks. ikke kan afgøre, om en kunde har taget en flaske olie eller en flaske ketchup, bruger systemet kundens tidligere købshistorik og/eller de øvrige varer, kunden er i gang med at købe, til at beregne det mest sandsynlige valg.

Annonce

Efter man har forladt Amazon Go butikken og systemet er færdig med at bearbejde data, tikker der en kvittering ind i appen.

Lanceringen af Amazon Go skete et helt år senere end forventet, da man først måtte kurere en række børnesygdomme. Men nu ser det ud til at fungere temmelig godt.

Lidt skræmmende.

Kan danske butikker hamle op med Amazon Go, når konceptet engang kommer til Danmark?

LÆS OGSÅ: Komplett lukker sin markedsplads