Amazon: Kunstig intelligens har overvåget og fyret hundredvis af medarbejdere

Mere end 300 har mistet deres job

Annonce

Ansatte hos Amazon har fået nok: ”Vi er ikke robotter”

Sådan lød overskriften på en artikel bragt her på Ehandel.dk i starten af januar 2019.

Annonce

LÆS OGSÅ: Ansatte hos Amazon har fået nok: ”Vi er ikke robotter”

I oktober åbnede Amazon sin første distributionscentral i New York. D. 12. december, og kun få måneder efter åbningen meddelte lagerarbejderne, at de ville starte en kampagne for at danne en fagforening med hjælp fra fagforeningen The Retail, Wholesale og Department Store Union.

Formålet skulle være at sætte en stopper for umenneskelige arbejdsforhold.

– Vi er ikke robotter. Vi er mennesker. Vi kan ikke komme på arbejde efter kun fire timers søvn og forventes at være fulde af energi og klar til at arbejde. Det er umuligt. Det virker, som om det eneste, virksomheden bekymrer sig om, er at få deres varer ud til kunderne så hurtigt som muligt, uanset hvad det betyder for os arbejdere i sidste ende, fortalte lagerplukkeren hos Amazon, Rashad Long, på en pressekonference, ifølge den amerikanske side Vox.com.

..  Og at lagermedarbejderne hos Amazon føler sig som robotter har en vis ironi i sig, hvis vi ser på hvem – eller hvad – der egentlig sørger for, at arbejdet bliver gjort ordentligt.


Fyrer hundredvis af medarbejdere

Vi kan alle sammen bliver enige om, at det ikke er særlig sjovt at blive afskediget fra sin arbejdsplads. Og bliver situationen ikke også lidt værre af, at man rent faktisk bliver fyret af en algoritme?

Det er kommet frem i en række dokumenter, som viser fyringer fra august 2017 til september 2018, at Amazon har et automatiseret system, der holder øje med, hvor mange pakke de mange medarbejdere får sendt afsted i løbet af en dag.

Derudover monitorerer systemet også, hvor mange pauser, der bliver holdt og hvor lange toiletbesøg man ”tillader” sig.

..Og hvis man ikke lever op til sit ansvar, så får medarbejderen nogle genererede advarsler med på vejen.

Det skriver dr.dk.


Den ikke-eksisterende fyringssamtale

Selv om det kan virke brutalt, er der også argumenter for, at en algoritme kan have visse fordele. Det er nok, eksempelvis, de færreste der synes om at blive kaldt op på chefens kontor.

Hvis reglerne er klare, velbegrundede og fair, vil man i højere grad selv kunne forudse og bestemme, om man vil blive i jobbet. Hvis reglerne er uklare derimod, og det er personlige sympatier hos chefen, der er afgørende, kan det være ret svært at navigere i. Og i givet fald vil en del nok fravælge den prekære fyringssamtale, siger Hans Henrik Knoop til Dr.dk.

Hos Amazon hverken afviser eller bekræftes der, at en lang række medarbejdere er blevet fyret af et fuldt automatiseret system.


Digital tracker holder øje

Der har også været tidligere sager med en lagerarbejder fra Amazon, som stod frem i avisen og fortalte om arbejdet i de store bygninger.

Selv samme medarbejder fortalte også om, at samtlige ansatte hos Amazon har en digital tracker, som kan overvåge hver eneste lille bevægelse i løbet af en hel arbejdsdag.

Det er bare én af mange beskyldninger mod den store e-handelsspiller, hvor medarbejdere lægger historier på bordet om horrible arbejdsvilkår, herunder både fjendtlige arbejdsmiljøer og sikkerhedsproblemer.

Ifølge techmediet Futurity ved man dog ikke, om Amazon stadig bruger automatiseret fyring i dag.

Kilde: Dr.dk