Ansatte hos Amazon har fået nok: ”Vi er ikke robotter”

Fagforening skal sætte en stopper for umenneskelige arbejdsforhold

I oktober åbnede Amazon sin første distributionscentral i New York. D. 12. december, kun få måneder efter åbningen, meddelte lagerarbejderne, at de ville starte en kampagne for at danne en fagforening med hjælp fra fagforeningen The Retail, Wholesale og Department Store Union. Det skriver det britiske dagblad The Guardian.

Annonce

Beskyldningerne hagler ned over Amazon

De ansattes historier om Amazons horrible arbejdsvilkår står i kø.

Hafsa Hassan, der har arbejdet på distributionscentralen i Shakopee siden juli 2017, hævder, at Amazons ledere skaber et fjendtligt arbejdsmiljø, der forhindrer de ansatte i at gå på toilettet, rapportere sikkerhedsproblemer og søge ordentlig lægebehandling.

– Mange ansatte tør ikke gå til deres ledere, og det handler meget om effektivitet. De er besat af effektivitet, siger Hafsa Hassan. Man bliver hele tiden mindet om, hvor meget man skal nå hver eneste time. Hvis man ikke klarer sig godt, hakker lederne på én.

Hibaq Mohamed, som arbejder på Amazons distributionscentral i Shakopee, Minnesota, udtaler:

– Hvis du kommer til skade, behandler de dig ikke ordentligt. De er ligeglade. Og om sommeren får vi ikke nok aircondition, om vinteren får vi ikke nok varme.

Ifølge Hibaq Mohamed øger Amazon hver 2.-3. måned kravene til, hvor meget en medarbejder skal nå pr. time for at beholde sit job.

Af frygt for at miste deres jobs er det Ikke alle, der tør stå frem med navn. En anonym medarbejder fortæller:

– Man er bare et tal for dem. I højsæsonen skal man arbejde 60 timer om ugen. I juli arbejdede jeg 60 timer i løbet af Prime Week. En dag jeg arbejdede over, kom jeg ud for en alvorlig bilulykke, fordi jeg faldt i søvn bag rattet.

Annonce

En anden anonym medarbejder på den nye distributionscentral fortæller, at en lagermedarbejder skal plukke 400 varer i timen. Det svarer til 9 sekunder pr. vare. Lever man ikke op til det, risikerer man at blive fyret. Det store tidspres betyder, at mange ikke har tid til at gå på toilettet, endsige holde pause.

LÆS OGSÅ: Google går Amazon i bedene

Ifølge den amerikanske side Vox.com fortalte lagerplukkeren Rashad Long på en pressekonference før jul, at de ansatte på Amazons distributionscentral i New York bliver tvunget til at tage 12-timers vagter 5-6 dage i træk.

Rashad Long og hans kolleger føler sig mindre værdsat end de robotter, de arbejder ved siden af.

– På 2. og 3. sal er det så varmt, at mit tøj bliver gennemblødt af sved, selvom det er hundekoldt udenfor," sagde Long. "Vi har bedt virksomheden om aircondition, men fik bare besked om, at robotterne ikke fungerer i kolde omgivelser, sagde han.

Han kunne også berette om trusler, et defekt sprinkleranlæg og ditto røgalarmer og forlængede arbejdsdage uden ekstra betaling.

– Vi er ikke robotter. Vi er mennesker. Vi kan ikke komme på arbejde efter kun fire timers søvn og forventes at være fulde af energi og klar til at arbejde. Det er umuligt, sagde Long. Det virker, som om det eneste, virksomheden bekymrer sig om, er at få deres varer ud til kunderne så hurtigt som muligt, uanset hvad det betyder for os arbejdere i sidste ende.

Lagermedarbejderne er ikke de eneste, der er utilfredse med arbejdsforholdene hos Amazon.

I efteråret lancerede arbejderne i det Amazon-ejede Whole Foods en kampagne ved navn ”Whole Worker” som reaktion på de ændringer, Amazon havde foretaget siden købet af Whole Foods året forinden.

Kort efter lanceringen af ”Whole Worker”-kampagnen lækkede en medarbejder en Amazon-træningsvideo, som lærer ledere at stikke en kæp i hjulet på medarbejderes forsøg på at organisere sig.

LÆS OGSÅ: Amazon Go kommer et skridt nærmere Danmark

Amazons svar på beskyldningerne

Hos Amazon mener man ikke, at der er hold i beskyldningerne. Amazons talskvinde, Rachael Lighty, tilbageviser Rashad Longs anklager om defekte sprinkleranlæg, ulovligt overarbejde og manglende aircondition.

– Amazon fører en ”åben dør”-politik, der opfordrer medarbejdere til at komme med deres kommentarer, spørgsmål og bekymringer direkte til deres ledelse til diskussion og beslutning. Vi er overbeviste om, at denne direkte forbindelse er den mest effektive måde at forstå og reagere på vores arbejdsstyrkes behov, siger Lighty til The Guardian.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Amazon ikke bryder sig om fagforeninger. Både i USA og i flere europæiske lande har de indtil videre afværget medarbejderes forsøg på at organisere sig.

– At påstå, at lagerarbejderne ønsker en fagforening, er ikke en retfærdig repræsentation af det store flertal af medarbejdere på denne arbejdsplads, lyder det fra Amazon.

Man kan godt have sine tvivl om rigtigheden af denne udtalelse. Og hvis det lykkes for de amerikanske lagerarbejdere at organisere sig, mon ikke de tyske, spanske, franske, italienske og britiske får lyst til at følge trop?

Kilder: The Guardian, Vox.com