Apple indstiller aflytningen af Siri-samtaler

Siri har været fluen på væggen under fortrolige samtaler, ved narkohandler og i soveværelset

Amazon, Apple og Google har investeret store summer i kunstig intelligens inden for de senere år. Det ser vi blandt andet i taleassistenter som Alexa, Siri og Google Assistant, som langt hen ad vejen bygger på denne teknologi.

Annonce

Det er imidlertid en kompleks opgave at udvikle en AI, der forstår sproglige nuancer, hensigter, tonefald og meget andet. Derfor har de tre techgiganter brugt mennesker af kød og blod til at kvalitetssikre og ”uddanne” deres taleassistenter.

LÆS OGSÅ: Stemmesøgning vinder indpas i e-handlen

I Apples privatlivspolitik står der dog ikke noget om, at der rent faktisk sidder mennesker og lytter med på nogle af samtalerne. For nylig rapporterede den engelske avis The Guardian, at en whistleblower havde udtrykt bekymring for dette, særligt fordi der ganske ofte indsamles ekstremt følsomme, personlige oplysninger ved utilsigtet aktivering.

– Der har været utallige optagelser, der indeholdt private samtaler mellem læger og patienter, forretningsaftaler, tilsyneladende ulovlige handler, folk der har sex og så videre. Disse optagelser ledsages af brugerdata, der viser placering, kontaktoplysninger og appdata, siger whistlebloweren.

Siri kan aktiveres ved et uheld, hvis den fejlagtigt hører sit sætningen "Hej Siri", eller hvis man løfter sit Apple Watch og derefter siger noget. Ifølge whistlebloweren kan også lyden af en lynlås aktivere Siri.

Apple har nu midlertidigt indstillet sit såkaldte ”grading”-program.

– Mens vi foretager en grundig undersøgelse, suspenderer vi Siri-programmet globalt. Som en del af en fremtidig softwareopdatering får brugerne desuden mulighed for at vælge, om de vil deltage i klassificeringsprogrammet, siger en talsperson fra Apple til The Verge.

Apple kommer ikke ind på, om de vil fortsætte med at gemme optagelser af Siri-samtaler på deres servere.

Annonce

Må gøre som konkurrenterne

Tilbage i april kunne vi fortælle en lignende historie om Amazons Alexa, og i juli kom det frem, at også Google havde benyttet sig af menneskelige ører til forbedring af Google Assistant.

Siden har både Amazon og Google givet deres brugere mulighed for at fravælge menneskelig gennemgang af samtaler, en løsning som også Apple nu må tage i brug.

Lige som Apple har Google valgt at sætte den menneskelige aflytning på pause. Amazon, derimod, fortsætter ufortrødent med at lytte, hvis ikke brugerne vælger det fra.