Ferielæsning: Bæredygtighed som rentabel forretningsmodel

Refurb – En frontløber inden for cirkulær økonomi

Gennem de seneste mange år er computere faldet støt i pris, samtidig med at de er blevet hurtigere og har fået mere hukommelse. Det har givet næring til den brug-og-smid-væk-tankegang, som i årevis har præget mange danskeres forbrugsvaner.

Annonce

Det er blevet helt normalt at skifte computeren ud hvert 3. år og telefonen endnu oftere. Det har betydet, at en stor del af danskernes computere kun er i brug en brøkdel af den tid, de har potentiale til, og hurtigt bliver en del af det elektronikaffald, som hober sig op med alvorlig miljøpåvirkning til følge.

Elektronikaffald udgør kun omkring 2% af Danmarks samlede affaldsmængde, men det er lige præcis disse 2%, som gør allermest skade på miljøet. Hele 70% af de farlige stoffer i vores affald stammer fra computere, telefoner og anden elektronik.

For de 3 iværksættere Peter Hove, Martin Bjørn Mikkelsen og Ulrik Hjul Andersen var det derfor oplagt at se på mulighederne for at basere en forretning på genbrug af IT-udstyr. Det førte i foråret 2008 til oprettelsen af virksomheden Refurb.

– Vi køber økologisk mad og hylder organisationer, der arbejder for mindre madspild. Vi genbruger vores plastikflasker og har stofposer til indkøb. Men hvad med din iPhone og din bærbare computer? Elektronikaffald og nyproduktion af elektronik er noget af det, der forurener allermest, siger adm. direktør i Refurb, Ulrik Hjul Andersen.

Cirkulær økonomi

Udgangspunktet for Refurbs forretningsmodel er de mange tons IT-udstyr, som hvert år bliver ”pensioneret” før tid.

Refurb opkøber brugte computere, tablets og telefoner fra andre virksomheder og det offentlige og afværger således, at udstyret lander i den enorme bunke af elektronikaffald. I stedet bliver det opkøbte udstyr ”refurbished” og solgt videre.

En anden miljømæssig gevinst er en reduktion af behovet for produktion af nyt IT-udstyr, en proces som kræver mange ressourcer og udleder store mængder CO2.

Nul elektronikaffald

98% af det brugte IT-udstyr, Refurb opkøber, bliver genbrugt – direkte eller som løsdele.

Annonce

De resterende 2% sendes til genanvendelse, hvor så meget som muligt bliver skilt ad og smeltet om for derefter at indgå i produktion af nye varer – som Refurb måske får mulighed for at købe og videresælge et par år senere.

Alt det IT-udstyr, som Refurb opkøber, indgår altså i et ressourcekredsløb i stedet for nøjes med en enkeltbillet til forbrændingen.

– Det har stort miljømæssigt potentiale, hvis vi sammen kan få mere elektronik ind i en cirkulær økonomi og dermed reducere belastningen på jordens ressourcer, siger Refurbs marketingschef Peter Hove.

LÆS OGSÅ: E-handlen skal hente bedre genbrugsøkonomi og grønnere fokus i nyt emballagekoncept

Refurbishing-processen

Når en brugt computer ankommer til Refurb, gennemgår den følgende proces:

1. Anonymisering: Al mærkning bliver fjernet, så man ikke kan se, hvem der tidligere har ejet computeren. Eventuel tyverimærkning fjernes også.

2. Vurdering af fysisk stand: Computerens fysiske stand vurderes bl.a. ud fra graden af slitage samt eventuelle ridser og skrammer.

3. Sletning: Først fjernes al software og alle brugerdata fra computeren. Derefter bliver hele harddisken slettet ved hjælp af softwaren Blanco, som er markedsledende inden for software til permanent datasletning. Sletningen foregår i et særligt sikret område og kan tage alt fra 20 minutter til 7 timer.

4. Hardwaretest: Når alle data er slettet fra computeren, installeres det nyeste styresystem for at teste, om computerens komponenter fungerer efter hensigten, og der foretages en visuel skærmtest for at afsløre eventuelle pixelfejl.

5. Kategorisering: Ud fra hardwaretesten og vurderingen af den fysiske stand bliver computeren kategoriseret som grade A, B eller C.

6. Nulstilling: Styresystemet slettes, og computeren bliver lagt i sit eget lille rum på lageret.

7. Indvendig rengøring: Når en computer er blevet bestilt af en kunde, bliver den først gjort grundigt ren indeni.

8. Tilpasning: Hvis kunden har tilkøbt hardware som f.eks. ekstra RAM eller en større harddisk, bliver disse komponenter udskiftet.

9. Installering: Det nyeste styresystem og de nyeste drivere installeres på computeren, så den er klar til at blive taget i brug.

10. Funktionstjek: Mus/touchpad, tastatur og batteri bliver tjekket for at sikre, at alt fungerer, som det skal.

11. Udvendig rengøring: Til sidst bliver computeren gjort ren udvendigt, og den pakkes i en kasse og sendes afsted til sin nye ejer.

Kvalitet og garanti

Mange større virksomheder skifter deres IT-udstyr ud med kun 2-3 års mellemrum. Ofte drejer det sig om computere, som befinder sig i den bedste ende af skalaen, og som derfor har mange gode år tilbage.

– Man kan vel lidt populært sige, at computerne i dag kan meget mere, end de fleste brugere har behov for. En to år gammel businessline-PC kan måske 80% af det, de nyeste computere kan. Men den koster kun det halve. Sammenlignet med de computere, der køres slagtilbud på i de store kædeforretninger, er kapaciteten og kvaliteten af businessline-computerne markant bedre, fortæller Ulrik Hjul Andersen.

Hos Refurb er man så sikker på kvaliteten af det genbrugte udstyr, at man har fordoblet garantiperiodens længde.

LÆS OGSÅ: Onlinesupermarked sætter ind i kampen mod plastikspild

Efterspørgsel og potentiale

For 10 år siden var det de færreste, der overvejede at købe en brugt computer, men siden da har et stigende antal virksomheder og private forbrugere fået øjnene op for de fordele, der kan være ved at købe brugt IT-udstyr.

Det mærker man tydeligt hos Refurb, som lige nu sælger mere end nogensinde før. Det igangværende julesalg kommer til at sætte et flot punktum for 2018 med mindst en fordobling i forhold til sidste års julesalg.

Den stigende efterspørgsel på brugte computere og mobiltelefoner har givet Refurb en ny udfordring: Det kniber ganske enkelt at skaffe nok enheder hjem.

Det skyldes blandt andet, at mange virksomheder endnu ikke har overvejet at sælge deres brugte IT-udstyr til virksomheder som Refurb, fordi man ikke føler sig sikker på, at data bliver 100% slettet, inden enhederne sælges videre. Ifølge Peter Hove er der dog ingen grund til bekymring.

- Du kan være fuldstændig sikker på, at din computer bliver slettet, og at dine data ikke havner et forkert sted. Vi sletter altid enhederne, også selv om kunden måske selv har gjort det, fortæller han.

Kan man vinde virksomhedernes tillid til den sikkerhedsmæssige side af IT-genbrug, er der store potentialer, der bare ligger og venter på at blive udnyttet.

En virksomhed i vækst

Siden 2010, hvor de 3 iværksættere ansatte deres første medarbejder, har Refurb haft en gennemsnitlig årlig vækst på næsten 100%. Medarbejderstaben er løbende blevet udvidet og tæller i dag lidt over 50 personer.