Black Friday i bæredygtighedens tegn

Vil få danskerne til at gå fra mere FORbrug til mere GENbrug.

Folkekirkens Nødhjælp vil gøre Black Friday til en højtid for det ansvarlige forbrug. Derfor holder organisationens 116 genbrugsbutikker i år for første gang Black Friday – eller nærmere Black Week. Det skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse.

Kampagnen kører efter en model, hvor rabatten stiger gradvist hver dag i ugen. På selve Black Friday samt dagen efter, den 29. og 30. november, er der 50 procent på alt i butikkerne, dog med undtagelse af Giv-en-Ged-gavekort.

Annonce

Under parolen ”Bæredygtig Black Friday” håber Folkekirkens Nødhjælp at kunne stille en del af forbrugernes købetrang, så forbruget af nye varer reduceres.

Vi stiller os skeptiske over for umådeholdent forbrug, med Black Friday som et symbol på netop den tendens. På den anden side ønsker vi på ingen måde at ”shame” folk for at handle på Black Friday, men vi vil gerne tilbyde danskerne lette muligheder for at shoppe bæredygtigt. Derfor er vores version af Black Friday møntet på at få danskerne til at gå fra mere FORbrug til mere GENbrug. Det er jo egentlig noget, vi gør hver eneste dag i vores 116 genbrugsbutikker over hele landet. Derfor ser vi også Black Friday som en mulighed for at fortælle danskerne om vores genbrugsbutikker, og hvilken forskel de gør ude i verden, siger Thomas Mølgaard Andersen, Leder af Detail & Frivillighed i Folkekirkens Nødhjælp.

For verdens fattigste

Hvert år giver Folkekirkens Nødhjælps butikker et samlet overskud på 25 millioner kroner. Pengene går til nødhjælpsarbejde rundt omkring i verden, for eksempel til klimaflygtninge-projektet i Etiopien, som sidste uges udgave af DRs Indefra med Anders Agger gav indblik i.

For klimaet

Ifølge Ecolabel udgør tøj og tekstiler den fjerdestørste miljøbelastning i Europa, kun overgået af bolig, transport og fødevarer.

Tøjproduktion kræver store mængder energi, vand, kemikalier og sprøjtemidler. Eksempelvis bruges der ca. 1400 liter vand ved produktion af en t-shirt. Én t-shirt. Derudover udledes der kemikalier svarende til t-shirtens vægt og 15 gange så meget CO2, som t-shirten vejer.

Danskerne køber hvert år mellem 13 og 16 kg tøj og sko (pr. person), hvoraf under halvdelen bliver genbrugt eller genanvendt. Resten bliver sendt til forbrænding som blandet affald og slutter således deres ”liv” med at svine lidt mere.