Black Friday kolliderer med julehandlen

Kaos i vente?

Vi nærmer os.

Annonce

Black Friday 2019 kommer stormende og med endnu større kraft end sidste år. Det viser Pricerunners nyeste prognose.

Det er vel nærmest blevet en højtid, og Black Friday er gået fra at være et en-dagsudsalg til en "Black Week", hvor de mange hårdtslående tilbud strækker sig over syv hele dage.

I år går det store udsalgsmekka i luften den 29. november, det vil sige meget tæt på julen. Det kan få konsekvenser for den søde julehandel.


Et rekordår?

For at undgå negative spor i omsætningen har flere butikker besluttet, at de vil starte Black Friday tidligere. Rent logistisk giver det dog også nogle udfordringer.

- Black Friday og julehandlen falder lige oveni hinanden, og det kan give butikkerne, og især transportfirmaerne og pakkeshops, store problemer efterfølgende, når både udsalgskøb og julegaver skal leveres på én gang. Mange butikker og pakkeshops frygter kaos når pakker skal leveres og afhentes, udtaler Martin Andersen, direktør for PriceRunner i en kommentar til den nye prognose.

Samlet set vurderer Pricerunner, at Black Friday-ugen bliver rekordstor med en vækst på 20 til 25 procent, sammenlignet med sidste år.

Er der kaos i vente?

Der var også høje forventninger til ”den sorte fredag” sidste år, som blev spået af mange til at fortsætte sin omsætningsvækst - men den idé røg en tur i vasken, og stormen blev ikke så kraftig, som først antaget.

Annonce

LÆS OGSÅ: Årets største handelsdag: Men ingen Black-Friday-rekord

Sidste år havde danskerne et dankortforbrug på 1,94 milliarder kroner, hvilket er 8 procent lavere end Black Friday i 2017.

- Det er formentlig et udtryk for, at mange butikker i år havde valgt at sprede deres slagtilbud over flere dage, udtalte Jeppe Juhl-Andersen, direktør hos Nets.

Men det skal meget gerne blive anderledes i år, ifølge Pricerunner.

I år er det nemlig også lønningsdag på Black Friday; noget der yderligere skruer forventningerne op til rekordhøjder.

Den nye prognose fremlægger, at Black Friday bliver årets største udsalgsdag og at november overtager positionen som årets største shopping måned. En titel, som tidligere tilhørte julemåneden.

LÆS OGSÅ: Tilbage- og fremblik: Black Friday og julehandlen 2018


Oversigt over de 5 største handelsdage i Danmarks historie:

  • Black Friday: 24/11/17: 2,117 mia. kr.
  • Black Friday: 25/11/16: 2,001 mia. kr.
  • Black Friday: 27/11/15: 1,983 mia. kr.
  • Julehandel: 22/12/17: 1,966 mia. kr.
  • Black Friday: 23/11/18: 1,942 mia. kr.

Tallene er hentet fra Nets og tager udgangspunkt i det samlede dankortforbrug.