Danske Rains går forrest i kampen mod ulovlig kopiering

Finder sig ikke i at blive plagieret af verdens største modekoncern

Næsten halvandet år er der gået, siden den danske regntøjsproducent lagde sag an mod den spanske tøjgigant Inditex, som bl.a. ejer Zara-kæden.

Annonce

Inditex har kopieret to regnjakker fra Rains og solgt dem over store dele af verden. Det fik Rains til at stævne Zara Danmark og Inditex ved Sø- og Handelsretten i maj 2017. Hvis tingene går, som Rains håber, vil Inditex få forbud mod at sælge de pågældende produkter i Danmark og desuden blive pålagt at betale Rains kompensation.

Inditex ønsker ikke at kommentere sagen mod Rains.

Inditex har trukket tiden ud

Ifølge Daniel Brix Hesselager, medstifter og forretningsudvikler i Rains, har Inditex udskudt den mundtlige forhandling af retssagen 3 gange.

I december skal en skønsmand komme med en udtalelse i sagen, så Rains forventer, at den mundtlige forhandling vil ske i første eller andet kvartal af 2019.

LÆS OGSÅ: Dansk netbutik udfordrer det internationale marked med nyt koncept

Et vigtigt gennembrud i sagen

Med hjælp fra netværk og lokale detektiver har Rains fundet frem til to kinesiske fabrikker, som har produceret kopiprodukter for Inditex. Finans fortæller, at de har set retsdokumenter, hvori ejerne beskriver og skriver under på, at de blev bedt af Inditex om at producere kopier af to af Rains’ produkter og sætte Zaras logo i nakken.

Ejerne af de to kinesiske fabrikker er indkaldt som vidner i retssagen. Ifølge Daniel Brix Hesselager styrker de kinesiske vidner den danske virksomheds sag markant.

– Vi mener ikke, at der kan være tvivl om Zara og Inditex’ hensigt i sagen. De har produceret identiske produkter og dermed lukreret på vores positionering og salgsfremgang, siger han.

Annonce

LÆS OGSÅ: Nyt E-handelsindeks afslører stærkt onlinehandelsmarked i Danmark

Opfordrer andre til at tage kampen op

– Vi har et principielt motiv for at føre sagen til ende. Vi vil vise, at globale mastodonter ikke uhindret kan stjæle designs og krænke rettigheder som en del af deres forretningsmodel. Vi ved, at der er mange fagpersoner og kollegaer, som afventer sagens resultat og eventuelt ønsker at følge i vores fodspor. Vi vil motivere flere til at tage kampen op, siger Daniel Brix Hesselager.

Rains er optimistiske i forhold til sagens udfald og er regner med at føre sagen i flere lande.

– Vi forventer at indstævne Zara i andre lande, når dommen i Danmark er på plads. Kopijakkerne er solgt i store dele af verden, hvilket betyder, at vi kan gøre vores rettigheder gældende mange steder. Interessen for sagen er stor internationalt, hvilket vil give sagernes udfald stor eksponering, siger Daniel Brix Hesselager.

Kilde: Finans