Fremtid: Ekspert kigger ind i krystalkuglen – hvad skal du holde øje med i 2020?

Fem bud på trends.

Kunne det ikke være belejligt, hvis man kunne spå om fremtiden og komme tendenserne i forkøbet?

Den danske direktør for Pricerunner, Martin Andersen, er ikke et orakel, men han kalder sig gerne for ekspert inden for onlineshopping.

Annonce

Han har fem bud på trends, som e-handlere skal holde særligt øje med i det kommende år:

  1. Robotter og automatisering
  2. Forøget fokus på bæredygtige produkter og kvalitet
  3. Køb ingenting eller køb kun dét, du skal bruge
  4. Mobilen tager over
  5. “Second-hand” er det nye sort

Øverst på listen er automatisering af tidskrævende opgaver i hjemmet, som ifølge direktøren bliver én af de helt store trends i 2020. Samtidig tager Internet of Things for alvor fart og bliver noget, som flere danskere med stor selvfølgelighed har i deres private hjem.

Det viser data fra en gennemgang af, hvad danske forbrugere søgte på i 2019, hvor der var en eksplosiv stigning i søgninger på produkter inden for hjemme-automatisering.

Sammenholdt med, at priserne falder kraftigt i netop disse kategorier betyder, at produkter som robotstøvsugere og plæneklippere, ifølge Martin Andersen, kommer til at få det store folkelige gennembrud i 2020.


Den bæredygtige handel

Kravet om, at onlinehandel skal være bæredygtigt og klimasmart kommer også til at fylde i det kommende år. Det gælder både produkter og levering.

Forbrugerne er bekymrede over de menneskeskabte klimaforandringer. Derfor bliver kravet om øget bæredygtighed stærkt i 2020, og det stiller store krav til onlinebutikkerne. Levering bliver et fokuspunkt, da forbrugerne vil gå efter mere klimavenlige leveringsmetoder end den klassiske dieseldrevne varebil, siger Martin Andersen.

Han mener også, at ”køb dansk” får en fornyet og stærk betydning, og bliver iblandt klimabevidste forbrugere en del af deres aktive valg for at reducere klimabelastningen, når de handler online.

Der kommer derfor større krav til mærkning af produkter for at imødekomme det klimasmarte fokus på forbrugersiden, tilføjer han.

Annonce

Et reduceret forbrug og mobilens overtag

Ifølge Pricerunner-direktøren kommer vi ind i en ”køb ingenting”-kultur, hvor det handler om at skrue forbruget helt ned og holde klimabelastningen på et absolut minimum.

2020 kommer til at byde på et mere fokuseret og balanceret forbrug, hvor vi kun køber lige nøjagtig dét, vi har brug for.

Vi vil være mere mådeholdende i vores forbrug og ikke købe en masse billige produkter, som vi alligevel ikke har brug for. Klimabevidstheden vil ændre vores forbrug i retning af færre og mere kloge køb. Til gengæld vil det være produkter af høj kvalitet vi vil købe, siger Martin Andersen.

Men selv om købene bliver færre, skal det stadigvæk være nemt at betale online. Derfor kommer betalinger via mobilen til at blive den suverænt mest fortrukne betalingsmetode, mener direktøren.

I 2020 får MobilePay konkurrence af både Apple Pay, Google Pay og Dankort Appen.


Genbrugsprodukter vinder indpas

Markedet for genbrugsprodukter kommer til at vokse stort i det nye år, mener Martin Andersen.

I 2020 forventes det, at genbrugsbutikker får en ny dimension. Nye holdninger til forbrug og klimasmart shopping betyder, at forbrugere vil købe langt flere produkter, som er brugte – og de vil købe dem online.

Genbrug af produkter bliver det nye smarte. ”Brug og smid væk” kulturen bliver afløst af en ”Køb brugt og være smart” kultur. Vi køber brugte ting dels fordi det er billigere og dels fordi det er mere bæredygtigt at genbruge især dyre produkter, der ikke fejler andet end at det har været brugt før, afrunder direktøren.