Et tilbageholdende dansk juleforbrug på trods af mere i lønposen

"Derfor ser folk på julen med forholdsvis moderate briller".

2019 har været fremgangsrigt.

Dansk økonomi trives, der er flere job at hente, mere i lønposen og faldende renter på boliglån.

Annonce

Men på trods af de positive faktorer er der ikke lagt op til større pakker under juletræet i år.

Det viser en rundspørge blandt omkring 2000 danskere, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Danske Bank.

Tre ud af fire regner med at bruge lige så mange penge som sidste år. I gennemsnit forventer hver voksen dansker igen at bruge omtrent 3000 kroner på julegaver i år.

Danskerne har generelt været forholdsvis tilbageholdende i forbruget det seneste år, selv om det stiger en lille smule generelt. Det er ikke noget, der buldrer derudad, og derfor ser folk på julen med forholdsvis moderate briller, siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Hun peger også på, at de danske forbrugere har tendens til at overvurdere, hvor dyr julen egentlig bliver.

Man glemmer måske, at selv om man bruger penge på gaver, så bruger man typisk færre penge på sig selv. Det er tilsvarende med maden - for selv om det føles, som om at man bruger mange penge på julemad, skal man huske på, at man uanset hvad skulle have noget at spise, siger Louise Aggerstrøm Hansen.


Er klimaet med under træet?

Rundspørgen afslører også, at langt de fleste har sparet op til forbruget i julen eller bruger af deres løn – ni ud af ti danskere har aldrig lånt penge til julegaver.

De fleste har det dårligt med at finansiere julegavekøb med lån. Men der er en tendens til, at unge lidt oftere låner penge. Vi kan også se, at december er den måned, hvor der bliver optaget flest kviklån, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Annonce

Det seneste år er der også kommet mere fokus på klimaet, som også var et fremstående tema i valgkampen.

Men på trods af den stigende opmærksomhed på emnet, slår det ifølge undersøgelsen ikke for alvor igennem i julegavekøbene.

Syv procent siger, at klimahensyn i høj eller meget høj grad spiller ind på deres køb, mens 37 procent ikke har det i tankerne.

For de fleste fylder klimahensyn ikke voldsomt meget, men vi kan se, at kvinder og unge tænker mere på klimahensyn. Så fremadrettet vil det måske komme mere i højsædet, når de unge bliver ældre, afslutter Louise Aggerstrøm Hansen.

/ritzau/