Googles lillesøster lancerer dronelevering i Finland

Snart kan indbyggerne i Helsinki få dagligvarer, medicin og takeaway leveret af en drone

I løbet af foråret 2019 lancerer den amerikanske virksomhed Wing, et søsterselskab til Google, sit første europæiske droneleverings-projekt.

Annonce

I første omgang bliver det virksomheder og forbrugere i den finske hovedstad Helsinki, som får glæde af dronerne, der skal levere alt fra sushi til bleer og hovedpinepiller.

Så længe pilotprojektet kører, er tjenesten gratis for både afsendereog modtagere.

LÆS OGSÅ: Superfleksibel hjemmelevering i København efter nytår

Hvorfor lige Finland?

Det seneste halvandet år har Wing testet droneleveringer i en forstad til den australske hovedstad Canberra, hvor klimaet er relativt mildt og 5-7 grader varmere end det danske. Med erfaringerne fra 55.000 flyvninger i bagagen er dronerne nu klar til mere krævende vejrforhold.

– Ud fra det, vi ved om vintervejret i Finland, er vi overbeviste om, at hvis vores droner kan levere her, så kan de levere hvor som helst, skriver Wing i en pressemeddelelse.

Inden forårets lancering skal dronerne udføre en række testflyvninger i Finland under forskellige vejrforhold.

Wing skriver desuden, at finnernes ry for at være early adopters af ny teknologi også har været medvirkende til, at man valgte at placere droneprojektet i Finland.

LÆS OGSÅ: Forbrugernes forventninger til levering anno 2018

Annonce

En fiks og bæredygtig lille sag

En Wing-drone har både vinger som et fly og rotorer som en helikopter. Med et ”vingefang” på omtrent en meter og en vægt på bare 5 kg er den i stand til at suse afsted med op til 120 km i timen – en ganske imponerende hastighed for en batteridrevet drone i den størrelse. Ifølge Wing genererer deres droneleveringer ovenikøbet et CO2-fodaftryk, der er 22 gange mindre end traditionel levering.

I løbet af nogle få minutter kan en Wing-drone ransportere pakker på op til 1,5 kg inden for en afstand på 10 km.

Som udgangspunkt foregår droneflyvningen automatisk, men dronerne overvåges af dronepiloter, som til enhver tid kan overtage styringen, hvis det bliver nødvendigt.

På længere sigt arbejder Wing hen mod en fuldstændig automatisering, som er nødvendig for at kunne foretage en effektiv skalering.