Grænsenethandel: Kinesisk junk skal nedkæmpes af AI

Regeringen foreslår en databaseret overvågning af netbutikker.

De asiatiske netbutikker breder sig mere og mere ud på det globale marked, herunder i særdeleshed den kinesiske onlineplatform Wish, som har fundet sig til rette hos de danske forbrugere.

Annonce

Hver uge klikker danskerne 200.000 pakker hjem fra orienten – der er nemlig masser af billige køb at hente, men desværre også en overvægt af både skadelige og skuffende produkter.

Det kan være lige fra farlig kemi i legetøj til plejeprodukter med skadelige stoffer. I den forbindelse har regeringen rakt en finger i vejret og er kommet med et løsningsforslag:

- Myndighederne mangler i den grad værktøjer til at overvåge, kontrollere og håndhæve regler over for udenlandske netbutikker, der sælger varer til private danske forbrugere. Derfor har vi lavet forslag til, hvordan det kan gøres, siger Michael Løve, administrerende direktør i Netto International, til Politikken.

Michael Løve er formand for et vækstteam, som regeringen har nedsat, og som anbefaler databaseret overvågning af netbutikker, som et nyt redskab i myndighedernes kontrol.

Med en stigende internethandel, og særligt på tværs af grænser, menes der i høj grad at være behov for styrket og proaktiv kontrol med varer fra udenlandske netbutikker.

I dag fremlægger teamet derfor et katalog med 24 konkrete anbefalinger, der skal hjælpe med at styre den danske handel, og som samtidig kan højne produktsikkerheden og komme unfair konkurrence til livs

En skrap overvågning

Èn af de konkrete forslag handler om at bruge kunstig intelligens.

- Der skal oprettes et nationalt, tværgående samarbejde om online markedsovervågning og opbygges en database, som udtager netbutikker til kontrol på baggrund af såkaldt risikobaseret udvælgelse, skriver Politikken.

Annonce

Teknologien kan simpelthen identificere produkter, der ikke lever op til reglerne, så de ikke blevet markedsført mod danske forbrugersegmenter. Nu mangler det bare, at de danske politikere følger op på anbefalingerne og får smidt dem ud i praksis.

Ifølge politikken har Erhvervsminister Rasmus Jarlov i sinde at nærlæse alle vækstteamets konkrete anbefalinger, før han kommer med udmeldinger.

Kilde: Politikken