Kinesisk e-handelsgigant satser grønt med dansk bistand i ryggen

Dansk udviklingsbistand kan gå til at hjælpe e-handelsgiganten Alibaba med grønnere pakkeudbringning.

Et samarbejde mellem e-handelsgiganten Alibaba og en kinesisk miljøorganisation er med i opløbet om støtte fra en dansk stiftet organisation.

Annonce

Målet med partnerskabet er at gøre e-handelsgigantens pakkeudbringning mere bæredygtig.

Det handler om organisationen Partnering for Green Growth and the Global Goals, P4G, der er stiftet af den danske regering og bliver betalt af udviklingsbistanden.

Det skriver dagbladet Information.

Under P4G-topmødet i København vil vinderne blive offentliggjort. Seks ud af otte finalister står til at kunne modtage en bevilling på op til 6,5 millioner bistandskroner.

Stifteren af Alibaba, Jack Ma, er ifølge Forbes verdens 20. rigeste mand.

Dog kommer midlerne ikke til at blive direkte udbetalt til e-handelsgiganten. P4G udbetaler midlerne til den ikke-kommercielle partner i de projekter, de støtter - i dette tilfælde en kinesisk miljøorganisation.

Meningen om, hvorvidt udviklingsbistand fra Danmark bør gå til at støtte den kinesiske gigant, er utvetydig.

- Jeg har svært ved at tro, at Alibaba ikke selv ville kunne gøre det, de nu får støtte til at gøre fra den danske udviklingsbistand, siger Helle Munk Ravnborg, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, til Information.

Annonce

Hun har endvidere svært ved at se, hvordan støtten til Alibaba-partnerskabet bidrager til at indfri udviklingsbistandens overordnede målsætning om at bekæmpe fattigdom.

DI-direktøren, Annette Falberg stemmer i og udtaler til Information:

- Det er ikke fordi, at forholdene skal være bedre i Danmark end i resten af verden. Der bør være lige konkurrencevilkår. Men det vil jeg godt have lov til at sætte lidt spørgsmålstegn ved, om vi får, hvis vi begynder at sende udviklingskroner til kinesiske storkøbmænd.


Kilde:
Information

 

Foto: Jack Ma