Kinesisk fødevaregigant bestiller dansk grisekød for 674 millioner kroner

Den afrikanske svinepest har øget Kinas behov for import

Danish Crown indgik i går en trecifret millionaftale med den kinesiske fødevarevirksomhed, Cofco. Der er tale om en rammeaftale, som gensidigt sikrer de to virksomheder et forretningsomfang på minimum 100 millioner dollars i 2020. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Cofco, som er Kinas største fødevarevirksomhed, står for en stor del af Kinas import af grisekød, og det er ikke første gang, virksomheden vælger at handle med Danish Crown.

Annonce

Vi har af og til handlet med Cofco gennem en årrække. Nu har vores samhandel nået et omfang, der gør Cofco til en meget væsentlig partner for Danish Crown. De kontrakter, vi de seneste måneder i to omgange har indgået, har faktisk haft en størrelse, som – målt på værdi – gør dem til de største enkeltstående salgskontrakter i Danish Crowns historie, siger Lars Albertsen, global salgsdirektør i Danish Crown.

Stor ekspansion i Kina

Danish Crown har for alvor fået vind i sejlene på det kinesiske marked.

I tredje kvartal 16-doblede vi eksporten af svinekødsudskæringer til Kina sammenlignet med den tilsvarende periode i 2018. I faktiske tal er der tale om en stigning i kvartalet fra 2.000 til 32.500 tons, sagde Lars Albertsen, global salgsdirektør for slagterikoncernen Danish Crown, for nylig til Finans.

I november 2018 underskrev Danish Crown og den Alibaba-ejede virksomhed Win-Chain en femårig aftale med en årlig værdi på 460 millioner kroner. Til dette formål byggede Danish Crown sin første kinesiske fabrik i byen Pinghu ved Shanghai.

Den 17.000 kvadratmeter store fabrik, som åbnede i september i år, leverer detailpakkede produkter, som bliver solgt på Win-Chains digitale platforme og i Alibabas fysiske supermarkeder i Shanghai-regionen.

Den enes død, den andens brød

”Riget i Midten” er med sin knap 1,4 milliarder indbyggere ikke bare verdens mest folkerige land, men også det land i verden, som forbruger allermest grisekød.

Kina har verdens største population af grise og har indtil for nylig stået for halvdelen af verdens svineproduktion, men siden august 2018, hvor landet blev ramt af afrikansk svinepest, er den kinesiske grisebestand faldet drastisk.

Den afrikanske svinepest er ufarlig for mennesker, men dødelig for grise, og indtil videre findes der ingen kur mod sygdommen, som tager livet af 9 ud 10 smittede grise. Indtil videre har sygdommen samt forsøg på at mindske dens spredning kostet 200 millioner kinesiske grise livet, svarende til halvdelen af Kinas samlede svinebestand.

Annonce

At de kinesiske griseproducenter nu ikke længere kan dække befolkningens behov for svinekød, åbner muligheder for udenlandske virksomheder som Danish Crown, som ovenikøbet kan glæde sig over en betydelig stigning i svinenoteringen (kiloprisen på grisekød) – en stigning, som netop skyldes, at Kina er ramt af afrikansk svinepest.

Efter at have ligget mellem 8 og 9 kroner pr. kg i et års tid begyndte prisen på svinekød så småt at stige i foråret 2019, og i skrivende stund er den helt oppe på 13,20 kroner pr. kg. Det er en stigning på omkring 50 procent på bare 8 måneder og den højeste pris siden 2001.