Kinesiske skolebørn på ulovligt natarbejde for at producere Amazon Echo

Elever, der siger nej til overarbejde, bliver fyret

Børn må ikke arbejde om natten, og de må ikke have overarbejde. Heller ikke i Kina. Men det blæser de højt og flot på hos Foxconn, fabrikken som producerer Amazons smarthøjttalere Echo og Echo Dot samt e-bogslæseren Amazon Kindle.

Annonce

Ifølge den engelske avis The Guardian er godt og vel 1000 teenagere mellem 16 og 18 år ansat som praktikanter hos Foxconn i den kinesiske by Hengyang. Det er i sig selv ikke ulovligt, men dykker man ned i detaljerne, vælter ulovlighederne frem.

The Guardian er kommet i besiddelse af dokumenter, som er blevet lækket til den kinesiske fagforening China Labor Watch. Dokumenterne afslører blandt andet, at mindreårige skolelever arbejder på nathold og bliver tvunget til at tage overarbejde på Foxconn, hvilket er forbudt ifølge kinesisk lov.

Dertil kommer, at virksomheden har sat elevernes lærere til at overtale dem til at tage overarbejde, og at elever, der nægter at arbejde over, bliver fyret.

LÆS OGSÅ: Slut med Amazon dash buttons – Tager stemmen over?

Foxconn vasker sine hænder

Foxconn indrømmer forseelsen og siger, at de øjeblikkeligt greb ind for at rette op på situationen.

– Vi har fordoblet tilsynet og overvågningen af praktikantprogrammet med hver af de involverede partnerskoler for at sikre, at praktikanter under ingen omstændigheder får tilladelse til at arbejde over eller tage natarbejde, siger Foxconn i en pressemeddelelse.

Man kan undre sig over, hvorfor det skulle være skolernes ansvar, når det nu er Foxconn, der er arbejdsgiver for de unge.

LÆS OGSÅ: Stemmesøgning vinder indpas i e-handlen

Annonce

… og pudser glorien

– Det giver eleverne, der alle er gamle nok til at arbejde, mulighed for at få praktisk arbejdserfaring og oplæring inden for en række områder, der vil støtte dem i deres bestræbelser på at finde beskæftigelse efter deres eksamen, siger Foxconn.

Det er nok begrænset, hvor meget det gavner på CV’et at sætte beskyttelsesfilm på 3000 Echo Dots om dagen. Det var opgaven for en 17-årig pige, der startede på Foxconn i sidste måned. I et anonymt interview fortalte hun, at hun oprindeligt fik at vide af sin lærer, at hun skulle arbejde 8 timer om dagen i 5 dage om ugen – hvilket i sig selv må siges at være meget, når man skal passe sin skole ved siden af – men at det siden var blevet sat op til 10 timer om dagen i 6 dage om ugen.

– Jeg prøvede at fortælle chefen, at jeg ikke havde lyst til at arbejde over. Men chefen underrettede min lærer, og læreren sagde, at hvis jeg ikke arbejdede over, kunne jeg ikke være i praktik hos Foxconn, og det ville påvirke mine eksaminer og stipendieansøgninger på skolen. Jeg havde ikke noget valg, jeg måtte bare holde ud, fortæller pigen.

Flere teenagere, der arbejder som praktikanter på Foxconn, beretter lige som den 17-årige pige, at fabriksarbejdet ikke har nogen relevans for deres skolegang, og at de er blevet presset til at tage overarbejde.

LÆS OGSÅ: Apple indstiller aflytningen af Siri-samtaler

Rekruttering via skoler

Foxconn rekrutterer systematisk elever fra de omkringliggende skoler. Blandt de lækkede dokumenter er der aftaler med fire skoler, der skal skaffe i alt 900 elever og til gengæld indkasserer et månedligt beløb pr. elev, der arbejder på fabrikken.

Dokumenterne viser også, at det kniber for Foxconn at skaffe medarbejdere, hvilket gør det svært for virksomheden at nå sine mål for produktionen. Det har fået virksomheden til at benytte sig af flere vikarer, end det er lovligt, samt ansætte teenagere under ovennævnte vilkår.

Li Qiang, administrerende direktør for China Labor Watch, opfordrer Amazon og Foxconn til at tillade uafhængig overvågning af arbejdsvilkårene for at forhindre overtrædelse af arbejdsretten.

– Det er ulovligt at rekruttere et stort antal vikarer og tvinge studentermedarbejdere til overarbejde og natarbejde, og Foxconn er udmærket klar over dette. Men fordi det øger deres indtjening, vil de fortsætte med at rekruttere vikarer og studentermedarbejdere, siger Li Qiang.