Klimavenlige julegaver under træet i år

Second-hand og regnskovscertifikater.

Det står ikke længere til diskussion, om klimaforandringerne er fra menneskets hånd. Nu handler det mere om, hvad man kan gøre ved dem.

Annonce

Der er heldigvis, kan man sige, nye tendenser på vej.

2018 kan meget vel blive året, hvor rekordmange danskere ønsker sig klimavenlige julegaver under træet.

Det siger John Thøgersen, professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet.

- Især hvis modtageren går meget op i klimaet. I år har der været rigtig meget fokus på klimaet i medierne, og når vi ser på opinionsmålinger, så topper klimabekymringen også. Så jeg tror, vi vil se en opblomstring af den slags gaver i år.

Og det var måske også på tide - på nuværende tidspunkt ligger Danmark nemlig nummer ni på listen over de lande, der forbruger mest per indbygger.

Fakta er også, at verdenssamfundet tærer og forbruger, som om der var 1.7 jordklode til rådighed. Det viser en opgørelse fra Global Footprint Network fra 2018.

Grønnere gaver under træet

Det er altså mere end på høje tid, at vi i fx højtiden starter med at tænke lidt grønnere tanker.

Julegaverne er et godt sted at starte den klimavenlige stime, mener Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Annonce

- Det er jo ikke en nødvendighed for at få en god jul, at vi i vores del af verden driver rovdrift på jordens ressourcer, som vi gør i dag, siger Sine Beuse Fauerby.

Dog er julegaverne ikke nok i kampen mod at redde vores planet, mener Klaus Rasborg:

- Med de kritiske briller på kan de (klimavenlige julegaver, red.) ses som udtryk for en form for en feel good økologisme, hvor vi køber aflad og får god samvittighed, fordi vi føler, at vi gør noget. Hvorefter vi på den næste ferierejse snupper et fly til New York, Thailand eller Bali med en langt højere belastning af klimaet. Vi er med andre ord på ingen måde rationelle i den måde, vi forholder os til klimaproblemerne på,  siger han.

/ritzau fokus/