Målbar effekt af 3D Secure hos danske netbutikker

Kraftigt fald i antallet af svindelforsøg på nettet.

Danske netbutikker bliver bombarderet med svindelforsøg. Ifølge FDIHs E-handelsbarometer for tredje kvartal 2019 har to ud af tre danske netbutikker på et eller andet tidspunkt haft udfordringer med svindel. Alene i dette års tredje kvartal har 28 procent af netbutikkerne været udsat for svindel eller svindelforsøg.

Det mest almindelige svindeltype er kortsvindel, men virksomhederne i FDIHs undersøgelse beretter også om ID-svindel, cyberangreb, phishing og CEO-fraud. Du kan læse mere om disse former for svindel i artiklen Sådan penetrerer hackerne din webshop.

Annonce

Den omfattende svindel har fået mange netbutikker til at implementere sikkerhedsløsningen 3D Secure, som kort fortalt går ud på, at kunden skal autentificere sin betaling ved hjælp af en sms-kode.

3D Secure er dog blevet mødt med forbehold af en del netbutikker, som frygter, at det ekstra sikkerhedstrin koster konvertering.

Ifølge FDIHs E-handelsbarometer har hver fjerde netbutik da også oplevet et fald i konverteringen efter at have implementeret 3D Secure. For halvdelen af disse netbutikker var det dog kun et midlertidigt fald.

FDIH formoder, at den permanente nedgang i konverteringen, som 3D Secure har medført for nogle netbutikker, er den primære grund til, at flere netbutikker har droppet 3D Secure.

Forbrugerne er dog efterhånden ved at vænne sig til sms-koderne, så implementering af 3D Secure vil formentlig påvirke konverteringen mindre og mindre i fremtiden. Netbutikkerne skal under alle omstændigheder have implementeret 3D Secure inden 1. januar 2020, hvor reglerne om SCA (Secure Customer Authentification) bliver effektueret.

Du kan læse mere om SCA-reglerne og 3D Secure i E-handlerens guide til SCA og 3D Secure.

3D Secure – Før og efter

77 procent af netbutikkerne i FDIHs undersøgelse har implementeret 3D Secure og/eller Dankort Secured by Nets (som fungerer på cirka samme måde), og næsten hver tredje af disse butikker melder, at det har elimineret stort set al svindel.

Nets tilskriver også Secured by Nets en stor del af æren for den positive udvikling i deres misbrugs-statistik. Ifølge Nets er Dankort-misbruget på nettet faldet med 35 procent fra 1. halvår 2018 til samme periode i år. For første gang siden 2014 er der svindlet for under 10 millioner kroner, hvilket er mindre end en tredjedel i forhold til Dankort-svindlen toppede i 2. halvår af 2016.

Annonce

Fra FDIHs side maner man dog fortsat til kamp mod svindlerne:

Det går den rigtige vej, men vi er langt fra i mål, og intet tyder på, at svindlerne giver op. Knap hver tredje butik har været udsat for online svindel eller svindelforsøg i 3. kvartal, så alle aktører skal fortsætte med at bekæmpe svindlerne, lyder det fra FDIHs administrerende direktør, Niels Ralund.


ANDRE ARTIKLER OM SCA-REGLERNE: