Stop: Mere statsstøtte til Postnord skader konkurrencen

Dansk Erhverv råber op.

Det står efterhånden helt klart, at den dansk-svenske virksomhed Postnord er i større økonomiske vanskeligheder end tidligere antaget.

Det viser en rapport udarbejdet af McKinsey & Company.

Annonce

LÆS OGSÅ: Spekulationer: Er PostNord ved at gå konkurs?

Der har i den forbindelse været tale om yderligere tilførsel af kapital fra den danske stat, og det har fået Dansk Erhverv til at reagere.

I de kommende måneder vil der være politiske drøftelser i forhold til, hvad vi skal stille op med PostNord. Opgaven er at sikre en velfungerende postservice til danskerne uden statsstøtte, og samtidig fremme en sund konkurrence på området til gavn for kunderne. Det sker bedst ved at indskrænke kravene til PostNords postbefordring så mere overlades til markedet, siger Jakob Tietge, fagchef for forretningsservice i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Argumentet er således, at statsstøtte ikke må bruges til unfair konkurrence.

LÆS OGSÅ: Hvis PostNord og Danmark slår op: ”Der vil være omkostninger i 100 millioner kroners-klassen.

Dansk Erhverv peger på, at løsningen derimod er at give Postnord større frihedsgrader til at hæve priserne på tabsgivende forsendelser – særligt på brevforsendelser.

Derudover er rådet, at Postnord bør frasælge tabsgivende forretningsområder udenfor kerneforretningen med post, som for eksempel fragt og logistik. Og gerne hurtigst muligt.

Jakob Tietge understreger, at det ville være helt urimeligt, hvis Postnord får mulighed for træde ind på nye forretningsområder med statsstøtte i ryggen.

Annonce

Når man har valgt at lade en statsejet virksomhed som Postnord gå ind på nye tabsgivende forretningsområder, så som fragt, er det helt uholdbart, at man samtidig giver statsstøtte til PostNord. Det må sikres, at PostNord hviler økonomisk i sig selv, så man ikke skader konkurrencen, afrunder han.

Ifølge Dr.dk har flere danske partier pustet liv i muligheden for at sende 'befordringspligten' i udbud.

Det sker sideløbende med, at de politiske forhandlinger, der skal afgøre, hvad der skal ske med posten, er startet.