Midtvejsvalget kan gøre en ende på Trumps handelskrig

”Det giver næsten sig selv, at det er i danske virksomheders interesse, hvis handelskrigen afblæses”.

Den 6. november skal de amerikanske vælgere afgøre, hvem der skal repræsentere dem i Kongressens to kamre.

Annonce

Hvis republikanerne får medvind, bliver Trumps hårde linje en realitet og handelskrigen, som han har kastet sig ud i med flere store handelslande, kommer til at eskalere yderligere.

Et demokratisk flertal kan derimod blive et opråb om, at Trump er på afveje.

– Efter midtvejsvalget vil der komme et opgør med Donald Trumps handelspolitiske linje. Der er store dele af USA – også i republikanske kredse – der er stærkt bekymrede over den linje, som han har lagt, siger Jens Ladefoged Mortensen, lektor fra Københavns Universitet med speciale i handelspolitik, til DI.

Han tilføjer:

- Præsidenten har brugt sine beføjelser fuldt ud. Og efter valget vil Kongressen tage magten tilbage. Den vil sende et klart signal til Trump om, at han ikke kan fortsætte den linje, som han har lagt

Konflikten, herunder USA’s stigende beskyldningsretorik mod Kina, kan også mærkes i Danmark.

Der er en del danske virksomheder, der producerer i Kina til det amerikanske marked, og der er danske virksomheder, der oplever forhøjede priser, når de skal importere underkomponenter fra deres datterselskaber rundt i verden.

Dansk økonomi har det egentlig godt overordnet set, men er meget sårbar overfor international uro.

Annonce

En truende handelskrig vil ramme den danske økonomi utrolig hårdt – sådan lyder det i EU-Komissionens sommerapport over medlemslandendes økonomi.

- Som en lille, åben økonomi med en stor shippingsektor vil friktion i verdenshandlen have store, negative konsekvenser for dansk eksport og investering, skriver EU-Kommissionen.

Toldmurerne bliver også farlige, i og med at Danmark er hjemsted for verdens største container-rederi.

Louis Funder, Chefen for DI’s kontor i USA, sætter sin lid til at handelskrigen ikke får sit afsæt.

– Det giver næsten sig selv, at det er i danske virksomheders interesse, hvis handelskrigen afblæses. Skal man svinge sig lidt op, handler det i sidste ende om stabiliteten i det regelbaserede internationale handelssystem – et system, der gennem årtier har gavnet danske virksomheder, siger Louis Funder.


Kilde:
Dansk Industri