Nu kan svenskerne sammenligne CO2-aftryk for 3000 fødevarer mens de køber ind

Mat.se lancerer klimamærkning af 3000 fødevarer.

Den svenske dagligvare-netbutik Mat.se har netop lanceret en ny klimamærkning, som skal gøre det nemt for forbrugerne at sammenligne fødevarers klimaaftryk. Det skriver Mat.se i en pressemeddelelse.

Omkring 3000 af de mest solgte produkter på Mat.se er blevet analyseret ud fra deres ”livscyklus”, hvor parametre som dyrkningsmetode, forarbejdningsproces og transport indgår i beregningen af deres såkaldte CO2e-tal.

Annonce

CO2e står for CO2 emission (CO2-udslip), og for at gøre det muligt for forbrugerne at sammenligne produkterne er CO2-udslippet angivet i CO2e pr. kg.

Med tydelig information om CO2-udslip i kombination med innovative løsninger gør vi det nemt for kunden at sammenligne fødevarernes klimapåvirkning. De kunder, der ønsker at tage bevidste valg, kan nu påvirke deres indkøbskurvs klimaaftryk, mens de handler. Vi er utrolig stolte over at være først med dette, siger Karin Jelkeby, driftsansvarlig hos Mat.se.

De svenske forbrugere er klar

Meget tyder på, at Greta Thunberg og andre miljøforkæmpere har fået svenskerne til at tænke mere over deres egne muligheder for at passe bedre på klimaet.

Mat.se beretter nemlig om tests, der tydeligt viser, at svenske forbrugere er parate til at ændre deres købsadfærd for at reducere klimapåvirkningen.

Et ambitiøst projekt

Databasen med de 3000 produkter er blevet til i samarbejde med forskningsinstituttet RISE (Research Institutes of Sweden), og ifølge Mat.se er der tale om verdens mest omfattende klimamærkning af fødevarer til dato.

Axfood-koncernen, som ejer Mat.se, er i forvejen kendt for sit omfattende bæredygtighedsarbejde og håber, at projektet vil smitte af på andre virksomheder.

Hvis satsningen går godt, håber jeg, at flere kæder kan indføre lignende systemer, siger bæredygtighedschef hos Axfood, Åsa Domeij.

Hos RISE lægges der heller ikke skjul på, at man ønsker at blive frontløberen, der trækker resten af verden i en mere bæredygtig retning.

Annonce

Fødevarer står i dag for cirka 25 procent af husholdningernes samlede klimaaftryk, og derfor kan ændringer hos forbrugerne gøre en stor forskel. Vi vil være med til at skabe banebrydende forudsætninger for svensk fødevarehandel og hele fødevaresektoren og også vise vejen internationalt, når det gælder arbejdet med klimaspørgsmålet og FNs klimamål, siger Thomas Angervall, enhedschef på RISE.