Ny engelsk premierminister huer ikke dansk erhvervsliv

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv udtrykker bekymring

Det britiske konservative parti offentliggjorde tirsdag eftermiddag, at Boris Johnson er valgt som partiets nye formand og ikke mindst som landets nye premierminister efter Theresa May.

Annonce

Nyheden udløste straks reaktioner fra Dansk Industri og Dansk Erhverv, som udtrykte bekymring over den nyvalgte premierministers kompromisløse Brexit-planer.

– Hvis valget var faldet på Jeremy Hunt, havde det stadigvæk været svært, men han har dog udvist lidt mere kompromisvilje i forhold til EU, end Boris Johnson har gjort det. Men man kan jo selvfølgelig håbe på, at Boris Johnson bliver lidt mere pragmatisk, når han som ny leder bliver stillet over for realiteterne, siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv advarer om, at valget af Boris Johnson som Storbritanniens næste premierminister øger risikoen for et hårdt Brexit. Boris Johnson har været en indædt forkæmper for Brexit lige siden afstemningen i 2016, og forud for valget gjorde han det klart, at han vil gennemføre et Brexit den 31. oktober, uanset om det lykkes ham at forhandle en handelsaftale på plads med EU eller ej. Det bliver dyrt for både danskerne og briterne, mener det danske erhvervsliv.

– Et ”no deal”-Brexit vil få alvorlige konsekvenser for danske virksomheder, der handler med Storbritannien. Virksomhederne vil blive generet af yderligere byrder som f.eks. nye toldregler, kontrol af varer ved grænsen og overførelse af certifikater. Der kan også opstå udfordringer for udstationerede medarbejdere i Storbritannien, ligesom fri udveksling af persondata kan blive et problem for danske virksomheder, udtaler Peter Thagesen, afsætningspolitisk chef i Dansk Industri.

Et hårdt Brexit vil medføre, at varer og tjenester, som danske virksomheder sælger til Storbritannien, skal tolddeklareres, certificeres og kontrolleres. Da Storbritannien er Danmarks tredjestørste eksportmarked, vil dette tydeligt kunne mærkes på den danske eksport.

I 2017 eksporterede Danmark ifølge Dansk Erhverv varer og serviceydelser for 85,6 milliarder kroner til Storbritannien. Nationalbanken anslår, at 53.000 danske jobs er bundet op på samhandlen med briterne. Det anslås, at Danmark risikerer at miste 1,2 –1,3 % af BNP, og at vareeksporten alene vil falde med 26 milliarder kroner om året, hvis Storbritannien forlader EU uden en handelsaftale.