Ny international postaftale kommer den danske e-handel til undsætning

 Løser, over en årrække frem til år 2025, et stort problem

”Det er en god dag for dansk e-handel,” siger fagchef for forretningsservice i Dansk Erhverv, Jakob Tietge, som reaktion på en ny global postaftale, der i går blev indgået i Geneve.

Annonce

Det skete på en ekstraordinær kongres i FN organisationen, Universal Postal Union (UPU), hvor Danmark har været repræsenteret ved transportminister Benny Engelbrecht.

De nye internationale postregler løser, over en årrække frem til år 2025, et stort problem med, at særligt den kinesiske e-handel har kunnet oversvømme det danske marked med billige pakker og storbreve til en fragtpris, der har været betydeligt lavere end de indenlandske fragtpriser, som den danske e-handel har skullet betale.

LÆS OGSÅ: Trump varsler ny told på varer fra kina

De kinesiske netbutikker har altså helt klare fordele, hvad angår forsendelse af varer til de danske forbrugere.

Det har også medført, at PostNord har skulle udbringe de internationale forsendelser med tab og samtidig gjort det sværere for danske e-handelsbutikker at konkurrere med de kinesiske.

Problemet med de billige pakker fra Kina har også skabt resonans over Atlanten.

Den 17. oktober 2018 meddelte Trump-administrationen, at den vil trække sig tilbage fra en 144-årig posttraktat. Tiltaget skulle have til formål at beskytte amerikanske producenter og det amerikanske postvæsen og blev vurderet til at tage mindst et år, ifølge en rapport fra CNN.

Men den nye globale postaftale, vedtaget i Geneve, betyder at USA alligevel ikke forlader den globale postkonvention, som USA's præsident Trump ved flere lejligheder har truet med.

Annonce

LÆS OGSÅ: Trump trækker sig fra posttraktat i ny front mod Kina


Problemet stort set løst på fragt

Når de nye regler i 2025 er fuldt indfaset, kan det danske postvæsen kræve op til 70 procent af de indenlandske portotakster. Dermed forsvinder den urimelige konkurrencefordel for den kinesiske e-handel stort set.

- Vi havde naturligvis gerne set, at prisstigningen for de udenlandske e-handelsbutikker var sket endnu hurtigere, og at de tilladte takster var kommet helt op på 100 procent. Men set i lyset af, hvor forskellige interesser landene i UPU har haft, må vi sige, at det er et rigtig fint resultat, som transportministeren nu er kommet hjem med. I årevis har det ikke været muligt for alvor at gøre noget ved problemet. Nu sker der endelig noget, og det er vi meget glade for, siger Jakob Tietge i en pressemeddelelse.


Næste skridt handler om moms

Dansk Erhverv peger dog også på, at fragtpriserne kun er en del af problemet med den ulige konkurrence med den enorme kinesiske e-handel, der sidste år sendte næsten 16 mio. forsendelser til danske kunder.

Et mindst lige så stort problem er, at der for mange af kinapakkerne ikke afregnes korrekt moms eller moms.

- I dag er forsendelser fra tredjelande fritaget for moms, hvis værdien af indholdet angives til at være under 80 kr. Til gengæld skal der betales told, hvis værdien overstiger 1150 kr. Men der er desværre mange eksempler på, at der fuskes med angivelsen af pakkens værdi, så hverken virksomheden eller forbrugeren pålægges at betale moms og told, siger Jakob Tietge.

Dansk Erhverv vurderer, at statskassen som følge af snyd hvert år går glip af mindst en halv milliard kroner i tabte moms- og toldindtægter.

Næste skridt for Dansk Erhverv er derfor, at Danmark hurtigst muligt fjerner bagatelgrænsen på 80 kroner på moms, så man også her skaber mere lige konkurrencevilkår for dansk e-handel.