Regeringen med ny handlingsplan: Klar til at yde Brexit-førstehjælp

Knap 50 mio. kroner til at sikre små og mellemstore virksomheder.

Når Storbritannien inden længe forlader EU, kommer det til at kunne mærkes for danskerne og for dansk erhvervsliv.

Særligt hvis det ender med et ’no deal’ Brexit. Det kommer til at betyde en helt anden hverdag for mange danske virksomheder - eksempelvis kan konsekvenserne blive fortoldning af varer, fødevarekontroller og data, som ikke kan flyde frit.

Annonce

Derfor er det vigtigt, at danske virksomheder er forberedt bedst muligt forud for Brexit. Men særligt for de små og mellemstore virksomheder, kan det være en svær opgave at skulle sætte sig ind i nye regler og procedurer.

Derfor har regeringen i går, den 9. oktober 2019, lanceret en handlingsplan, som skal hjælpe små og mellemstore danske virksomheder med at få styr på deres Brexit-forberedelser.

Erhvervsminister Simon Kollerup udtaler:

Brexit kommer til at vende op og ned på hverdagen for rigtigt mange danske virksomheder, uanset om man eksporterer varer til Storbritannien, benytter sig af britiske underleverandører eller måske har data eller medarbejdere derovre.Særligt for små virksomheder, der ikke har råd til at dedikere en medarbejder til at sætte sig ind i situationen og forberede virksomheden på Brexit, kan det være en stor og uoverskuelig udfordring, som i sidste ende går ud over os allesammen.


Ekstern rådgivning og kompetenceudvikling

Handlingsplanen skal for det første styrke informationen og vejledningen til virksomhederne, så det bliver nemmere for dem at finde ud af, hvilke ændringer Brexit medfører, og hvordan man forbereder sig på det.

For det andet sætter man administrativt ind med blandt andet øget bemanding og udvidede åbningstider, så virksomheder ikke oplever unødige forsinkelser i tiden omkring Brexit.

Og for det tredje får virksomhederne, via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, støtte til omstilling gennem bidrag til fx ekstern rådgivning, hjælp til kompetenceudvikling eller rådgivning om eksportmuligheder på det britiske marked.

I Dansk Industri er der stor tilslutning med henblik på regeringens initiativ.

Annonce

Anders Ladefoged, europapolitisk chef, mener det er godt, at regeringen står bag en samlet og bred indsats for at hjælpe virksomhederne med at blive klar til brexit.

Det er vigtigt at nå ud til alle. Der er stadig en del - især mindre - virksomheder, som endnu ikke har brugt kræfter på at forberede sig. Det skyldes, at de ikke ved præcis, hvad det er for en situation, de skal forberede sig på, siger Anders Ladefoged.

DI opfordrer desuden danske virksomheder til at import- og eksportregistrere sig, udover selvfølgelig at forberede sig så godt de kan på konsekvenserne af brexit, som vil variere fra virksomhed til virksomhed.