Skattestyrelsen giver udenlandske netbutikker en moms-lussing

Regninger på 82 millioner kroner.

Det er almindelig kendt, at netbutikker i andre EU-lande, der sælger varer til danske forbrugere, skal betale dansk moms – hvis de vel at mærke overstiger et salg på 280.000 kroner om året.

I 2017 indhentede Skattestyrelsen en tilladelse fra Skatterådet.

Annonce

Formålet var at få fingrene i oplysninger om betalinger fra danske forbrugere, som handler i udenlandske netbutikker – netop for at afdække, om der blev betalt korrekt moms til Danmark.

Indtil videre har Skattestyrelsen kontrolleret 167 EU-baserede internetvirksomheder.

94 af de internetvirksomheder, vi har kontrolleret, har haft så stor omsætning i Danmark, at de burde have været momsregistreret. De har derfor modtaget regninger fra os på i alt 82 mio. kr. Samtidig har vi sikret, at de nu kender momsreglerne i Danmark, så vi også får moms af deres kommende salg, forklarer Camilla Hesselby, der er underdirektør i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse.

I en meget grundig gennemgang af danske betalinger til udenlandske onlineforhandlere, har Skattestyrelsen indtil videre identificeret 720 internetvirksomheder, der har solgt varer til danske forbrugere.

Ud af de 720, var 500 virksomheder på forhånd momsregistreret i Danmark.

I første omgang fokuserer vi på at kontrollere de virksomheder, der ikke er momsregistrerede i Danmark. Næste skridt bliver at bruge oplysningerne til at sikre, at virksomheder, der er momsregistreret i Danmark, betaler det korrekte i moms, siger Camilla Hesselby.

Kontrollerne viser, at der ikke er tale om en systematisk unddragelse af moms, men det handler mere om, at momsen ikke bliver betalt til de korrekte lande.


Sikre mere fair konkurrence

Hvis netbutikker laver et såkaldt fjernsalg for mere end 280.000 kroner om året, til danske forbrugere, bliver de identificeret med en effektive metode, som har Skatterådets opbakning:

Annonce

Med betalingsoplysningerne har vi effektivt og målrettet kunnet finde de netbutikker i EU, som ikke har betalt dansk moms af deres salg. Det er med til at sikre mere fair konkurrence for danske netbutikker. Derfor har vi bedt Skatterådet om lov til at indhente nye oplysninger om danskernes køb på nettet, så vi kan fortsætte kontrollen. Den tilladelse har vi fået, siger Camilla Hesselby.

Hos FDIH er begejstringen for den nye metode, og den øgede kontrol, stor.

Det er dejlig julegave, som vi har ventet længe på. Skattestyrelsen har haft værktøjerne i flere år, så vi har ventet spændt på, at de ville tage dem i brug. Resultatet viser jo klart, at der er behov for det, kommenterer Niels Ralund, adm. direktør i FDIH.