Skogiganter råber op: Stop handelskrigen, Trump!

Det er forbrugerne, der betaler prisen

Annonce

Det har, i et godt stykke tid nu, været et stort fokus for USA, og Trump, at få styr på relationen med Kina og rammerne for deres fremtidige samhandel. 

Det er ikke et ubesværet forhold mellem de to, store nationer.

Den 18. oktober 2018 skrev Ehandel.dk om USA’s ’tiltag’ for at reducere Kinas indflydelse på handelsområdet.

Annonce

LÆS OGSÅ:Trump trækker sig fra posttraktat i ny front mod Kina

I den forbindelse meddelte
Trump-administrationen, at den ville trække sig tilbage fra en 144-årig
posttraktat, idet kravet på traktaten, efter sigende, giver lande som Kina og
Singapore en urimelig fordel og oversvømmer amerikanske markeder med billigere
e-handelspakker.

Tilbagetrækningen fra den globale postaftale kan siges at gentage præsidentens beskyldningsretorik mod Kina, som fokuserer på manipulation af handel, subsidiering af producenter og ulovlig erhvervelse af teknologi.

På et tidspunkt virkede det også til, at det var begyndt at stilne lige så stille af mellem de to nationer, idet der i slutningen af februar 2019 angiveligt skulle være blevet gjort så store fremskridt i forhandlinger om en handelsaftale, at Donald Trump traf en beslutning om at udskyde en planlagt forhøjelse af told på varer fra Kina. 

Det skrev Børsen.

LÆS OGSÅ: Forhøjelse af told på varer fra Kina bliver udskudt af Trump


Alvor af trusler

Men fra den 10. maj 2019 har USA lagt en ekstra told på kinessike varer for 200 mia. dollar. Det betyder, at tolden stiger fra 10 til hele 25 procent.

I ti måneder har Kina betalt told til USA på 25 procent for højteknologi og 10 procent på andre varer for 200 mia. dollar. De 10 procent stiger til 25 procent på fredag. Andre varer for 325 mia. dollar, der bliver sendt til os fra Kina, er der fortsat ikke told på, men det vil der komme snart, og det vil være på 25 procent, skrev Trump i starten af maj på Twitter.

Kina har allerede meldt ud, at de vil slå tilbage med de "nødvendige modforanstaltninger", herunder yderligere told på varer som øl, vin, tøj og flydende naturgas, som bliver importeret fra USA.

Vi er oppe på et beløb der nærmer sig 60 milliarder dollar.

Det skriver DR.


Skogiganter trygler Trump

Konflikten mellem USA og Kina begynder at skabe røre i den store amerikanske virksomheder. Særligt sneaker-universet er bekymrede for den ekstra told.

I et brev rettet til præsident Trump beder både Nike, Adidas og Converse om våbenhvile. Ved at hæve tolden til 25 procent har Trump nemlig ikke kun fat i nakken på kineserne; det går også udover de amerikanske forbrugere.

- Den foreslåede 25 procents stigning i told på skotøj vil være katastrofal for vores kunder, vores selskaber og den amerikanske økonomi som helhed. Det er på tide at afslutte denne handelskrig, lyder opråbet i brevet.

Det fremgår også i brevet, at de amerikanske kunder betaler i forvejen tre milliarder dollar (20 mia. kroner) i pålagte toldafgifter på sko, oplyser selskaberne i brevet.

Nu er spørgsmålet, hvad der skal ske fremadrettet, og om Donald Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, kan enes, når de igen skal mødes til G20-topmødet i Japan i juni.