Svindler de store onlineplatforme med brugeranmeldelser på Amazon?

En lang række netbutikker er blevet afsløret i at betale brugere for top-anmeldelser.

Forbrugerorganisationen ’Which?’ har fundet flere anmeldelsesfabrikker på Facebook, der har op til 87.000 brugere.

Annonce

De såkaldte fabrikker skal angiveligt producere positive, falske anmeldelser mod betaling. Top-anmeldelserne bliver herefter publiceret på Amazon og Facebook. Det skriver The Guardian.

Det menes, at ’Amazon Deals Group’ og ’Amazon UK Reviewers’ står bag den skrupelløse praksis i ledtog med mindre grupper.

Inden for de nævnte grupper sender virksomhederne oplysninger om alskens produkter, de søger positive anmeldelser om. Og så er det bare at melde ind...

Brugerne skal betale for varerne,  men efter at have givet en topanmeldelse, refunderer virksomheden købsprisen via PayPal.

Efterforskere fra ’Wish?’ har, i jagten på afklaring, oprettet dedikerede Amazon og Facebook-konti og samtidig bedt om adgang til en lang række af de eksisterende ’rewards for reviews’-grupper.

- Vores team blev bedt om at bestille en bestemt vare via Amazon, skrive en anmeldelse og dele et link til anmeldelsen, når den blev offentliggjort. Efter den vellykkede offentliggørelse af anmeldelsen, skete en fuld refundering af varens pris via PayPal - endda nogle gange med ekstra gebyrer, siger Which?

Men i stedet for at følge protokol, gik efterforskerne fra forbrugerorganisationen også i kødet på anmeldelsesfabrikkerne ved at poste deres helt ærlige mening om produktet.

- De blev straks bedt om at omskrive anmeldelsen, fordi produktet var jo gratis. Det blev i den forbindelse anset som ’standard’ at give en femstjernet vurdering, skriver Which?.

Annonce

Da 'The Guardian' søgte efter ’Amazon UK Reviewers’ Facebook-gruppen - som har mere end 25.000 medlemmer – fandt de utallige opslag, faktisk næsten hvert minut, fra virksomheder verden over, der tilbød at betale for positive anmeldelser på produkter.

 

Kilde: The Guardian