Verdenshandlen lider milliardtab – danske virksomheder skal frygte regnskabstal

Den globale containertrafik er udfordret.

Ikea har valgt at lukke sine varehuse ned i Kina, Postnord sender ikke længere post til landet, og flere danske virksomheder har også kunnet mærke Coronavirussen sætte spor på forretningen.

Dansk Erhverv har, på baggrund af tal fra konsulenthuset Sea Intelligence om trafikken med containerskibe, regnet sig frem til, at epidemien kommer til at sætte et solidt mærke i verdenshandlen og efterlader sig en brændende milliardregning.

Annonce

LÆS OGSÅ: Hvordan rammer Coronavirussen den globale logistik?

Det er omkring 90 procent af verdenshandlen, der foregår via containerskibe.

Et fald har både direkte omkostninger for rederier såsom danske Mærsk, der lever af at sejle containere med varer på verdens have.

Fagchef for international handel i Dansk Erhverv Michael Bremerskov Jensen peger på, at det også kan gøre ondt i den danske tøjbranche.

Når vi ser en ret drastisk nedgang i det, der bliver sendt afsted fra Kina til Nordeuropa, kan vi regne ud, at der er rigtig mange danske importører, der ikke får deres varer fra Kina. Ikke mindst i tøjbranchen føler man det ret voldsomt, fordi den har nogle sæsonbestemte varer, som ikke kan sælges på et andet tidspunkt.

Tallene afslører, at der er røget 12 procent af containertrafikken fra Asien til Nordeuropa mellem uge 5 og 12.

Det svarer til, at alle containerskibene i den periode tog fri i en hel uge – i alt er der sejlet 290.000 færre containere i den periode.

Normalt er en container, der sejler fra Asien til Nordeuropa mellem 25.000 til 50.000 dollars værd. Hvis man lægger en gennemsnitsværdi på 35.000 dollars, svarer den tabte trafik til Nordeuropa til en værdi på 70 milliarder kroner.

Annonce

Mit gæt er, at det kommer til at have en eller anden negativ påvirkning i regnskabstallene fra flere danske virksomheder. Hvor meget er svært at spå, men de tal vi har fra containertrafikken, tyder på, at det kommer til at kunne ses, afrunder Michael Bremerskov Jensen.

/ritzau/