Vestager – Google: 3 – 0

Endnu en bøde i milliardklassen

Annonce

For tredje gang inden for to år har Google måttet inkassere en klækkelig bøde fra EU-kommissionens konkurrencekommissær Margrethe Vestager. 1,49 milliarder euro (ca. 11 mia. danske kroner) er prisen for internetgigantens ulovlige forsøg på at favorisere egne tjenester.

Ulovlige kontrakter

Annonce

– Dagens beslutning handler om, hvordan Google misbrugte sin dominans til at stoppe websites, der bruger andre annonceudbydere end AdSense-platformen, sagde Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Bøden er udskrevet på grundlag af resultaterne fra en længerevarende undersøgelse af Googles AdSense-tjeneste. I gennemgangen af Googles AdSense-kontrakter har konkurrencekommissionen fundet tre klausuler, som anses for at være konkurrenceforvridende, heriblandt et forbud mod, at annoncøren benytter sig af andre annonceudbydere end Google.

– Google havde ikke andre grunde til at lade kontrakterne indeholde disse restriktive klausuler end at holde konkurrenterne væk fra markedet, siger Margrethe Vestager.

Bøder for i alt 61 milliarder

Det er ikke den først bøde, Google modtager for overtrædelse af konkurrencereglerne. Tilbage i juni 2017 udskrev Margrethe Vestager en bøde på 2,42 mia. € (18 mia. kr.) for ulovlig favorisering af Google Shopping, og i juli 2018 blev Google bedt om at ryste op med 4,34 mia. € (32 mia. kr.) på grund konkurrenceforvridende adfærd i forbindelse med sit smartphone-styresystem Android. Sidstnævnte var den største bøde i EU-kommissionens historie.

LÆS OGSÅ: Milliarder af annoncer fjernet af Google

Google arbejder på det (siger de)

Ifølge Googles Senior Vice President for global affairs, Kent Walker har man gennem længere tid forsøgt at komme EU-kommissionens bekymringer i møde.

- Vi har altid været helt enige i, at sunde og blomstrende markeder er i alles interesse. Vi har allerede foretaget en lang række ændringer i vores produkter for at komme Kommissionens bekymringer i møde. Og i løbet af de kommende måneder vil vi lave yderligere opdateringer for at give konkurrenter endnu større synlighed i Europa, siger han.

Vestager holder øje

Ifølge Margrethe Vestager har Google i mere end ti år udøvet magtmisbrug og således forhindret innovative konkurrenter i at få en del af kagen. EU-kommissionen har derfor ingenlunde lagt Googles sagsmappe på hylden