Danskerne bytter gaver for 500 millioner

Nu valfarter danskerne til butikkerne og posthusene for at bytte julegaver.

Annonce

I dag starter julegavebytningen og en ny analyse fra Dansk Erhverv spår, at vi kommer til at bytte gaver for 500 millioner i de kommende dage. Men mange er ikke helt klar over byttereglerne.

- Mange butikker tilbyder byttemuligheder, men som gavebytter er det vigtigt at sætte sig ind i den enkelte butiks bytteregler og sørge for at overholde dem. Butikkerne stiller typisk krav om, at du skal medbringe kvitteringen, hvis du vil have pengene tilbage, mens det ofte er nok med et byttemærke, hvis gaven bare skal byttes til en anden størrelse eller farve,siger Bo Dalsgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Annonce

Modsat hvad mange tror, kan de fysiske butikker selv bestemme, om de vil tilbyde kunderne en bytteret eller ej.

Andre regler ved e-handel

Er gaven købt i en dansk eller europæisk netbutik, har man som forbruger derimod altid en fortrydelsesret på minimum 14 dage, fra man har modtaget varen.

I år har mange købt julegaver på Black Friday, og så er fortrydelsesfristen udløbet, når juleaften oprinder. 

- Vær opmærksom på, at de 14 dages fortrydelsesret gælder fra den dag, gaven er blevet leveret til den, du har fået den af. Hvis gaven er blevet leveret allerede 29. november er fortrydelsesfristen altså udløbet inden juleaften – med mindre netbutikken tilbyder udvidet returret i forbindelse med julen, hvad mange gør, siger Bo Dalsgaard.

Hvis du vil opdateres på byttereglerne, kan du læse Dansk Erhvervs analyse her.