Nyt index: De danske e-handlere er optimistiske trods krisen

Dog en stigende usikkerhed.

PriceRunners nye E-handelsindex lander aktuelt på 66,7 og viser, at onlinebutikkerne i Danmark tror på fremtiden, og at e-handelsbranchen – på trods af krisen – har haft et fint 1. kvartal i 2020.

Niveauet er således højere end for et år siden og lidt lavere end det rekordhøje niveau i sidste kvartal.

Annonce

 Vi var spændte på, hvordan indexet ville udvikle sig på baggrund af den omfattende krise hele samfundet er blevet kastet ud i. Derfor er det positivt her midt i en krisetid, at e-handelsbranchen samlet set giver udtryk for, at det går godt og at troen på fremtiden er intakt, siger Martin Andersen, direktør for PriceRunner.

På trods af krisen opleves salget positivt lige nu. En tredjedel af butikkerne giver i PriceRunners undersøgelse udtryk for at salget endda har taget fart.

Til sammenligning var der i forrige kvartal (Q4 2019) - under julesalg og Black Friday - kun 20 procent, der sagde, at salget var meget godt.

 Det er tydeligt, at danskerne har kastet sig over at shoppe på nettet. Det giver en stor fremgang i mange butikker, der ikke oplever krisen negativt. Men der er også en del af onlinebutikkerne, der oplever krisen negativt, siger Martin Andersen.

Tre ud af 10 butikker oplever, at deres salg er negativt eller meget negativt påvirket af krisen. Det er især de mindre butikker, der lider tab. En af årsagerne er mangel på varer, som ikke bliver leveret fra producenterne samt at færre kunder bestiller varer i butikkerne.


Det går godt lige nu, men der er stigende usikkerhed

Langt de fleste e-handlere er indtil videre kommet igennem den aktuelle krise uden at afskedige, og små 10 procent af butikkerne giver i undersøgelsen udtryk for, at de har ansat flere medarbejdere.

Troen på fremtiden er intakt, men dog præget af stor usikkerhed hos den danske e-handelsbranche.

Indekset viser, at et stigende antal butikker giver udtryk for at udsigten for de kommende 12 måneder er dårlig.

Annonce

 Det går godt for mange e-handlere lige nu, men ingen ved, hvor omfattende den økonomiske krise vil blive som konsekvens af nedlukningen af Danmark. Derfor er der en stigende usikkerhed blandt mange e-handlere, og den skal vi tage seriøst, siger Martin Andersen.

Halvdelen af de adspurgte butikker har oplevet en stigning i omsætningen med mere end 20 procent. Tre ud af 10 butikker har dog oplevet et fald på 20 procent eller mere.

Indexet er lavet af analyseinstituttet Kantar i perioden 30.marts til 6.april via en spørgeskemaundersøgelse blandt danske online butikker.