Spekulationer: Er PostNord ved at gå konkurs?

”Et tab i milliardklassen”.

I den seneste tid har pressen været meget opmærksom på PostNord.

Der går rygter om, at den store postkoncern er på vej ud i en mulig konkurs, hvis ikke ejerne bliver enige om at redde virksomheden i form af ny kapital. Og det er ikke småpenge.

Annonce

Det står helt klart, at den dansk-svenske postvirksomhed er i større økonomiske vanskeligheder, end tidligere antaget.

Det viser en rapport, udarbejdet af McKinsey & Company, som Dagens Nyheter har fået aktieindsigt i. En rapport, der fortæller om virksomhedens fremtid og som indtil videre, af ukendte årsager, er blevet holdt hemmelig.

Selv om det meste af rapporten er overstreget med sort har en anonym kilde, der har læst alle 140 sider, afsløret én af de mest afgørende konklusioner: PostNord får brug for et solidt statstilskud, når brevoperationerne kollapser – ellers går virksomheden konkurs.

Det skriver Berlingske.

Men hvor store økonomiske vanskeligheder taler vi helt præcis om?

I løbet af de sidste tre år har PostNord tabt omkring 2,12 milliarder danske kroner. Og den store syndebuk i denne sammenhæng er digitaliseringen i Danmark, som resulterer i, at færre mennesker sender breve afsted - både privat og i virksomhedsregi.

I Dansk Erhverv er der skepsis at spore overfor konkursen, men også en frygt for det danske erhvervsliv fremadrettet, hvis spekulationerne holder stik:

Vi har fortsat meget svært ved at tro på, at det kommer til at ske. Men skulle PostNord gå konkurs, vil det skade dansk erhvervsliv mærkbart. Selv om brevmængden har været faldende, sender erhvervslivet fortsat millioner af breve og er stærkt afhængige af en god brevdistribution – både indenlandsk og internationalt. For eksempel sendte virksomhederne i 2016 mere end 15 millioner breve til udenlandske modtagere og modtog mere end 40 millioner breve fra udlandet. Det viser tydeligt, hvor vigtigt det er for virksomhederne, at der er en dansk postvirksomhed, der kan løfte Danmarks del af et internationalt postsystem, siger fagchef for postområdet i Dansk Erhverv, Jakob Tietge.

Annonce

PostNord blev etableret i 2009, da svenske Posten og Post Danmark fusionerede. Sverige ejer 60 procent af PostNord-koncernen, hvor Danmark tegner sig for de resterende 40 procent.