Ny analyse fra DI: Danskerne køber Kina-bras i et væk

Betalingsform og hurtig levering trumfer kvalitet.

Annonce

En ny analyse foretaget for branchefællesskabet DI Handel beretter, at danskerne er ivrige på tasterne, når det handler om at købe kinesiske varer.

De billige varer fra udlandet går altså som varmt brød; lige fra legetøj til make-up-produkter kilder danskernes købelyst.

Annonce

Ifølge Danmarks Statistik har hver fjerde dansker
handlet ud over grænserne det seneste år. Og det handler langt fra om, hvorvidt
de købte produkter er sikre eller fri for farlige kemikalier.

Sikker betaling står øverst på listen

I den nye analyse fra DI fremgår det, at hele 72 procent af de adspurgte danskere vælger ”sikre betalingsbetingelser”, som den vigtigste faktor, når de handler på nettet.

Herudover sætter 24 procent kryds ved ”høj produktsikkerhed”.

Det er en prioritering, som overrasker Branchedirektør
for DI Handel, Annette Falberg, herunder også danskernes stigende køb af
kinesiske varer:

- Det, vi synes er problematisk set fra forbrugernes synsvinkel, er, at man ikke kan være sikker på, at varerne har samme høje sikkerhed som europæiske varer. Og de kan indeholde kemikalier, som ikke er godkendt i EU. Analysen viser, at det tænker forbrugerne slet ikke over, siger Annette Falberg til Ritzau.

På tre år er antallet af varer fra Kina, der lander i Danmark, tredoblet.

Ulige konkurrence

En anden udfordring opstår i det danske erhvervsliv, hvor det lige pludselig bliver dyrt for danske virksomheder at overholde reglerne for de varer, der bliver produceret.

Annette Falberg fremhæver, at det skaber ulige konkurrence, fordi virksomheder, der har etableret sig uden for EU, har mulighed fora t sælge varer til den danske forbrugere uden at overholde de regler, som danske virksomheder er bundet af.

Konklusionen bliver, at forbrugerne simpelthen er nødt til selv at tage ansvar. Annette Falberg afrunder:

- Man kan ikke være sikker på, at en creme med samme navn som i Danmark eller Europa, indeholder det samme, hvis man køber den i eksempelvis Kina.
Man kan faktisk næsten være sikker på, at det gør den ikke, siger hun og forklarer, at det er tilladt at bruge langt flere tilsætningsstoffer i kinesiske produkter end i europæiske.

Det er blevet vurderet, at der i 2018 er blevet sendt 15,8 millioner pakker fra Kina til Danmark.

/Ritzau/