Ny lov på bordet: Mere kontrol af netbutikkerne fra de danske myndigheder

Forordninger i EU sætter skub i tingene

Der er behov for mere kontrol.

Først og fremmest skal der væsentligt bedre styr på de danske netbutikker, men i særdeleshed de varer, danskerne køber online.

Annonce

I et forsøg på at kunne overse de nødvendige processer, har erhvervsministeren fremlagt en ny lov, der skal øge kontrollen – med et meget vågent øje på de udenlandske butikker.

Loven har til formål at give handlekraft til de danske myndigheder, som giver mulighed for at foretage anonyme test samt sanktionere netbutikkerne.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Vi skal kunne beskytte de danske forbrugere mod for eksempel farligt legetøj, farlige maskiner eller ulovligt fyrværkeri, uanset om de handler i en butik på Byrum Hovedgade eller i en online webshop fra Kina. Derfor har vi brug for tidssvarende lovgivning, der også er fremtidssikret både med hensyn til nye produkter og nye handelsveje, skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Men det er ikke kun netbutikkerne, der bliver underlagt den nye lov.

Det er også grupper på nettet og sociale medier, hvor der bliver solgt ting. Loven vil åbne op for sanktioner og gøre det muligt at blokere disse i Danmark og udstede bøder.

Men hvorfor lige nu?

Nyligt har EU vedtaget nye forordninger på området, hvilket har sat skub i tingene hos ministeriet.

Annonce

Det er en udfordring for forbrugernes sikkerhed, at vi ikke med den nuværende lovgivning kan kontrollere produkter fra forhandlere uden for EU. Derfor har vi besluttet at indarbejde de nye muligheder for håndhævelse allerede nu, et år før forordningen reelt er pålagt os at skulle træde i kraft, ligesom vi har valgt at supplere forordningen med en række tiltag, som for eksempel øgede strafmuligheder, så danske forbrugere fortsat trygt kan handle på nettet, skriver Simon Kollerup i meddelelsen.

Kilde: Jyllandsposten