Opråb til danske virksomheder: Forbered jer på et no-deal Brexit!

Uret tikker - Macron er efter Johnsson.

Den 16. januar berettede vi hos Ehandel om en særdeles uoverskuelig situation, efter at Brexitaftalen faldt i det britiske parlament.

Annonce

Det lykkedes nemlig på dét tidspunkt ikke den britiske regering at få flertal for brexitaftalen i Underhuset, og der er stadigvæk ikke kommet en afklaring.

Dermed er forholdet mellem EU og Storbritannien lettere abstrakt, og det kan få store konsekvenser for Danmark.

Nu er den irske udenrigsminister, Simon Coveney, ude med et opråb til det danske erhvervsliv. Vi kan godt forberede os på en no-deal Brexit, mener han, selv om en overgangsaftale ikke helt ude af billedet endnu.

LÆS OGSÅ: Brexit er gift for Erhvervslivet

Den nytiltrådte britiske premierminister, Boris Johnsson, har dog meldt ud, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober, uanset om der er en overgangsaftale på plads eller ej.

Under et nyligt møde i Paris har den franske præsident, Emmanuel Macron, venligt opfordret Johnsson til at fremlægge nogle helt konkrete forslag snarest muligt.

Ifølge The Guardian tilslutter Macron sig Angela Merkels udmeldig om et tikkende ur. Han meldte ud, at EU ønsker mere gennemsigtighed og synlighed med henblik på Londons konkrete forslag til Storbritanniens exit fra EU. Og de skal meget gerne lande på bordet inden for en måned.


Dansk eksport lider allerede

Alt dette skaber naturligvis uro i det danske land.

Annonce

Mange større, danske organisationer rynker panden over den manglende aftale, og derfor går der stille hvisken om, at enhver virksomhed bør bryste sig mod, og forberede sig på, at Storbritannien meget snart kan være på vej ud af EU uden klare retningslinjer for et videre forløb.

Og sandheden er, at Danmark allerede lider under briternes kvaler med Brexit.

I januar 2019 ligger den danske eksport til Storbritannien på samme niveau som for et år siden. Det skal sammenholdes med, at den samlede danske eksport fra i januar sidste år til januar i år er vokset med 11 procent.

Det skrev Berlingske.

Herfra kan man konkludere, at 2018 blev ét af de dårlige år for eksport til Storbritannien.

I en kommentar til Berlingske påpeger Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Philipp Schröder også, at hvis det ender med et hårdt Brexit, kan det i yderste tilfælde betyde en toldafgift på de danske eksportvarer til Briterne.

I den forbindelse kan der opstå endnu mere alvorlige problematikker – kommer der eksempelvis forskelligartede regler på det britiske marked og inden for EU?

Der er mange bekymringer, og derfor rækker blandt andet Dansk Industri nu ud til de danske virksomheder og opfordrer dem til at tage affære.


Økonomisk usikkerhed

Èn af de store danske industrivirksomheder, som allerede er begyndt at tage forbehold, er Danfoss A/S.

Hos Danfoss er der især bekymring for, at et no-deal Brexit kan resultere i en øget økonomisk usikkerhed i hele Europa.

- Vi har sørget for, at vi har fyldt vores lagre i Storbritannien op, så vi kan klare skærene indtil den umiddelbare forvirring har lagt sig. Og i forhold til Irland satser vi nu på at servicere vores kunder direkte fra Danmark, hvor vi tidligere har gjort det fra Storbritannien, siger Kenth Kærhøg til Dansk Industri.


Brexit-tjeklisten

Er din virksomhed klar til at handle med Briterne efter Brexit?

Erhvervsministeriet har oprettet en Brexit-hjemmeside, hvor danske virksomheder kan finde hjælp i form af et digitalt værktøj, en såkaldt Brexit-tjekliste.

Tjeklisten skal give virksomhederne bedre muligheder med henblik på at omstille sig til nye handelsvilkår med Storbritannien og er udarbejdet i et samarbejde mellem flere ministerier og organisationer.

Du kan finde tjeklisten på virk.dk.