EU vedtager historisk frihandelsaftale med Japan

Potentialet for danske virksomheder er enormt, mener Dansk Erhverv.

Med Europa-Parlamentets vedtagelse af frihandelsaftalen med Japan er vejen nu endegyldigt banet for friere handel mellem to af verdens største økonomier.

Annonce

Frihandelsaftalen mellem Japan og EU er netop vedtaget, dermed er den sidste reelle stopklods for aftalen fjernet.

Det betyder blandt andet, at 90 procent af al told mellem de to områder vil blive fjernet og åbner et stort marked for danske virksomheder.

- Der er et kæmpepotentiale for danske virksomheder på det japanske marked. Det er en rigtig god aftale, som Kommissionen har forhandlet igennem, og jeg ved, at masser af danske virksomheder står på spring for at udnytte alle fordelene ved aftalen. Dette er den suverænt største frihandelsaftale, som EU nogensinde har indgået og åbner et marked for eksempelvis Life science, design og serviceområdet, hvor vi har utroligt meget at tilbyde de japanske forbrugere,” siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Kinesisk e-handel smider urimelig konkurrence i hovedet på danske virksomheder

Aftalen er nu klar til at træde i kraft i begyndelsen af det nye år. Danske virksomheder solgte varer og tjenester for 22 mia. kroner til Japan sidste år, og det tal vil sandsynligt vokse betydeligt de kommende år på ryggen af aftalen.

-Vi siger altid, at Danmark er en lille, åben økonomi, og det er derfor, at frihandelsaftaler er så vigtige for vores vækst og arbejdspladser. Jeg synes, at det er fantastisk for dansk og europæisk økonomi, men jeg synes også det er et utroligt vigtigt signal, som EU sender. I en tid med handelskrige og stigende protektionisme andre steder på kloden er det en kæmpe sejr for tilhængerne af fri verdenshandel, at denne aftale mellem EU og Japan, som til sammen tegner sig for næsten 30 pct. af det globale bruttonationalprodukt, nu bliver til virkelighed, siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv fortsætter nu arbejdet med at udbrede kendskabet til aftalens mange fordele for danske virksomheder, som det blandt andet skete ved en stor international konference i april.

 

Annonce