Massefyringer hos H&M-leverandører

Utilfreds med 625 kr. om måneden? Så er det ud.Mere end 7500 tekstilarbejdere i Bangladesh har mistet deres arbejde efter de seneste ugers demonstrationer, skriver Reuters.

Tilbage i begyndelsen af januar skal arbejdere på tekstilfabrikken East West Industrial Park have lavet hærværk på fabrikken. Dette førte i første omgang til suspendering af mere end 800 af fabrikkens 6.500 arbejdere.

Myndighederne i Bangladesh hævede sidste år mindstelønnen til 8.000 taka om måneden, hvilket svarer til ca. 625 danske kroner. Ifølge Qz.com er det kun halvt så meget som fagforeningerne havde forlangt, og i januar gik 50.000 arbejdere i gaderne for at protestere mod de lave lønninger.

Det udløste 7.500 fyringer fordelt på 27 fabrikker, heriblandt førnævnte East West Industrial Park. Her mener man ikke, at fyringerne er ulovlige.

– Vi ved at hvis vi gør noget ulovligt, så vil vores kunder ikke tage let på det, og de vil ikke bryde sig om det, siger East West Industrial Parks bestyrelsesformand.

LÆS OGSÅ: H&M skrotter Cheap Monday

Blandt de 27 fabrikker er også mindst tre tøjproducenter, som leverer til europæiske brands, heriblandt H&M og Next.

I en kommentar til Reuters siger H&M, at ”friheden til at organisere sig er en menneskerettighed som ikke kan bortforhandles” og at selskabet er ”dybt bekymret” over de seneste hændelser i tekstilindustrien i Bangladesh. H&M kommer dog ikke ind på, hvordan de i praksis forholder sig til situationen.

Next skriver, at man er ”opmærksom på situationen” og ”i gang med at undersøge sagen”.

LÆS OGSÅ: Ansatte hos Amazon har fået nok: ”Vi er ikke robotter”

I Bangladesh er både arbejdere og fagforeninger frustrerede over fyringerne.

– Arbejdere som råbte slagord eller forlod fabrikkerne og deltog i demonstrationer for at kræve lønstigninger, mister deres jobs, siger formanden for et bengalsk fagforbund for tekstilarbejdere.

En arbejder fortæller:

– Jeg var overrasket da jeg så mit navn øverst på listen. Under protesterne kom jeg på arbejde hver dag, og jeg har aldrig lavet hærværk. Mit og mine kollegers navne var på listen, fordi vi havde forsøgt at danne en fagforening.

Tekstilindustrien i Bangladesh eksporterer årligt for ca. 200 mia. kroner og står således for hele 80 % af landets eksportindtægter. På verdensplan er Bangladesh nr. 2 inden for eksport af beklædning, næst efter Kina.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest