Strammere momsregler for gavekort fra 1. juli

Farvel til privilegier for udstedere af gavekort

Annonce

Indtil nu har udstedere af gavekort først afregnet moms, når et gavekort blev indløst, men fra 1. juli skal der afregnes moms af gavekort allerede ved udstedelsen.

Hvem gælder reglerne for?

Annonce

De nye regler gælder for vouchers, dvs. gavekort, tilgodebevis, rabatkuponer, værdikuponer, madbilletter o.lign., som:

  • Udelukkende kan indløses i ét EU-land
  • Udelukkende kan bruges til betaling af varer/ydelser med samme momssats

Hvis et gavekort kun opfylder den ene af betingelserne, er det ikke omfattet af reglerne, og man kan derfor vente med momsafregningen, til gavekortet indløses.

Reglerne gælder også, selv om:

  • Udstederen af gavekortet ikke er leverandør af de pågældende varer og ydelser
  • Gavekortet kan indløses hos flere forskellige virksomheder
  • Det ikke er angivet, hvilken specifik vare eller ydelse gavekortet kan bruges til

Det betyder for eksempel, at brunchgavekort, der kan indløses hos flere cafeer og/eller restauranter i Danmark, er omfattet af reglerne.

LÆS OGSÅ: Nye regler om moms på gavekort udsat til 1. juli 2019

Kan en webshop være fritaget fra de nye regler?

Som webshop er man fritaget fra reglerne, hvis man sælger:

  • Momspligtige varer OG momsfritagne varer/ydelser (f.eks. produktforsikringer)
  • Varer/ydelser med forskellige momssatser
  • Varer/ydelser i flere EU-lande (såfremt gavekortet også kan indløses i flere lande)

LÆS OGSÅ: Enklere momsregler for e-handel i EU

Farvel til momsfordelene

I dag kan man som udsteder af gavekort glæde sig over den likviditetsfordel, der ligger i at kunne vente med at betale moms af gavekort, til de indløses.

Dog må den største fordel siges at være forbundet med de mange gavekort, der bliver glemt, forlagt eller forældet og derfor aldrig bliver indløst.

Hvis et gavekort ikke bliver indløst, skal udstederen af gavekortet, ifølge revisionsfirmaet BDO, i dag kun betale 22% selskabs- eller virksomhedsskat af indtægten af det uindløste gavekort – og altså ingen moms. Et ubenyttet gavekort på 500 kr. udløser altså en selskabs- eller virksomhedsskat på 110 kr., svarende til 22% af gavekortets værdi.

Med de nye regler skal der først betales moms og derefter indkomstskat af det resterende beløb. Regnestykket kommer nu til at se således ud:

Først betales der 20% moms af de 500 kr. Derefter betales der 22% indkomstskat af de resterende 400 kr. I alt må udstederen nu punge ud med 188 kr.

Bliver gavekortet ikke indløst, sparer udstederen altså 78 kr., svarende til 15,6 % af gavekortets værdi, og slipper ovenikøbet for at levere noget til kunden. Det giver 390 kr. lige ned i foret.

Man kan spørge sig selv, om det nu også er rimeligt, at netop uindløste gavekort har været så indbringende. Men rimeligt eller ej – det er aldrig sjovt at miste et privilegie.